Sudski proces
127

Advokat Kapo: Nisam sumnjao u oslobađajuću presudu za Eseda Radeljaša

Piše: Dž. L.
Muhudin Kapo (Foto: D. S./Klix.ba)
Muhudin Kapo (Foto: D. S./Klix.ba)
Muhidin Kapo, advokat Eseda Radeljaša koji je danas zajedno sa Damirom Hadžićem oslobođen optužbe za zloupotrebe u Općini Novi Grad, prokomentirao je u izjavi za novinare presudu Kantonalnog suda Sarajevo.

"Zadovoljan sam oslobađajućim dijelom. Nisam sumnjao nijednog trenutka u ishod, posebno zbog iskusnih sudija u samom procesu. Međutim, sud nije utvrdio činjenično stanje o finansiranju BOSS-a. Prema Zakonu o finansiranju stranaka, on je trebao 30 posto prebaciti u centralu stranke u Tuzlu te se teretiti za ovih 70 posto. Vidjelo se da nema elemenata krivičnog djela i da mora biti oslobođen", rekao je advokat Kapo.

Inače, sud je Radeljaša i Hadžića oslobodio optužbe za zloupotrebe prilikom dodjele zemljišta u Općini Novi Grad. Optužbe su oslobođeni i općinski službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević.

Međutim, druga optužnica je Radeljaša teretila da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM, namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS, i usmjerio ga na privatni račun.

U tom postupku Radeljaš je dobio dvije godine zatvora za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, a šest mjeseci za pranje novca. On BOSS-u mora isplatiti 114.255 KM u roku od 30 dana te platiti troškove krivičnog postupka.

Radeljaš je dobio i zabranu vršenja poziva te bilo kakvih aktivnosti u državnoj vlasti i upravi.