Praznična priča
34

Advent u Mostaru će obilježiti i ovaj decembar u gradu na Neretvi

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Na konferenciji za medije Udruženja Advent najavljene su aktivnosti ovogodišnjeg Adventa u Mostaru. O detaljima projekta koji se i ove godine organizuje na terenima Kampusa Sveučilišta u Mostaru i koji će trajati od 3. decembra ove godine do prvog dana 2018. govorili su Anamarija Jelonjić, Goran Popović i Monika Ćubela.

"Advent se otvara 3. decembra, a zatvara se početkom naredne godine. Ove godine se širimo i na lokaciju Šetnice, sve u saradnji s Gradom Mostarom koji za doček Nove godine organizira Festival nove mostarske energije. Udružili smo snage i praznike smo na neki način vratili u Mostar te se nadamo da ćemo jedne godine i Zagrebu oduzeti titulu koju drži za svoj Advent", kazala je u uvodu Anamarija Jelonjić.

Advent će imati humanitarni karakter, tako će se odmah prvog dana paliti lampioni koji će se prodavati u humanitarne svrhe.

"Napravit ćemo pravu prazničnu priču. Ove godine smo sklopili saradnju s Narodnom bibliotekom HNK, Centrom za tehničku kulturu, Dječijim vrtićima Mostar, Likovnom školom Gabrijela Jurkića te brojnim drugim institucijama", dodala je Jelonjić.

Goran Popović je kazao i da će biti organizovane dvije humanitarne plesne revije u kojima će učestvovati svi mostarski plesni studiji sa svim svojim tačkama. Prva revija ima namjeru pomoći Udruženju Minores, druga Narodnoj javnoj kuhinji.

"Ove godine imamo novost disko klizanje, imamo maskote iz crtanih filmova koje će šetati da razvesele najmlađe. Satnice su prilagođene obavezama građana, tako Advent radi od ujutru od deset do jedanaest sati navečer, a predviđeni program počinje u četiri sata popodne", kazao je Goran Popović.

Za socijalno ugrožene građane Mostara bit će pripremni posebni obroci, a to će raditi mladi s posebnim potrebama. Osim dvije lokacije Adventa u Mostaru, na Rondou će biti postavljen adventski vijenac.