BiH
25

Adnanu Mrkvi i Amelu Ćapini će biti oduzeta 61.000 KM

FENA
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu danas je po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu donio rješenje o obustavi finansijskih transakcija i privremenom oduzimanju finansijskih sredstava s bankarskih računa od osumnjičenih Adnana Mrkve i Amela Ćapina u ukupnom iznosu od 61.000 KM izjavio je Feni portparol Tužilaštva KS Alem Hamzić.

Mrkva i Ćapina u ponedjeljak su s još tri osobe (Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići) uhapšeni u akciji "Rebus" zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima poreske utaje, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.

Privedene osobe sumnjiče se da su počinile navedena krivična djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima Mrkva Group d.o.o. Sarajevo i Mrkva d.o.o. Sarajevo.

Također, po prijedlogu Tužilaštva KS, Sud je danas donio rješenje po kojem su Erminu Špilji, Adisu Biberoviću i Arifu Malići određene mjere zabrane napuštanja boravišta, oduzimanja putnih isprava i sastajanja sa svjedocima.

"Erminu Špilji još je zabranjeno obavljane osnovnih aktivnosti", kazao je Hamzić.

Kantonalni sud u Sarajevu jučer je prihvatio prijedlog Tužilaštva KS da se odredi pritvor za Adnana Mrkvu i Amela Ćapinu zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogli ometati krivični postupak ili da bi mogli napustiti zemlju.

Predmetna akcija je rezultat višemjesečnog rada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu s Državnom agencijiom za istragu i zaštitu i Poreznom upravom FBiH.