Kažnjen za pokušaj ubistava
0

Adnan Šerak odmara od zatvora mjesec dana radi liječenja

Piše: N. J.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku o prekidu izdržavanja 9,5-godišnje zatvorske kazne za Adnana Šeraka (25), radi njegovog liječenja nakon što je ranjen 12. jula, potvrdio je za Klix.ba sekretar Kantonalnog suda Sarajevo Slobodan Nikolić.

Šerak je, deset dana prije ranjavanja na Alipašinom Polju, izašao iz zeničkog zatvora iskoristivši godišnji odmor, za vrijeme kojeg nije trebao napuštati mjesto boravka u Ilijašu. Međutim, on je to učinio i zloupotrijebio godišnji odmor, potvrđeno je za Klix.ba u zeničkom KPZ-u. Istraga o pucnjavi na Alipašinom Polju, u kojoj je ranjen Šerak, je u toku.

On je nakon ranjavanja bio smješten u bolnicu Koševo te je tražio da mu se izrekne prekid izdržavanja kazne radi efikasnijeg liječenja, koje on može provoditi i kući. Sud mu je, kaže Nikolić, udovoljio i 10. augusta donio odluku kojom je na mjesec dana prekinuto Šerakovo izdržavanje kazne. U skladu s tom odlukom on je pušten iz zeničkog zatvora 23. augusta, gdje bi se trebao vratiti 23. septembra. Vrijeme koje je proveo na liječenju u bolnici računalo mu se u izdržavanje zatvorske kazne, kažu u KPZ-u Zenica.

Kantonalni sud u Sarajevu je Šeraka 2009. godine kaznio s 9,5 godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je u decembru 2008. pucao u kafiću Škorpion na Grbavici. Vrhovni sud FBiH je kasnije kaznu preinačio u 8,5 godina zatvora.

A onda je Šerak, koji je uz ovu kaznu imao i dvije presude Općinskog suda u Visokom, kojima je kažnjen sa šest i osam mjeseci zatvora, prošle godine podnio zahtjev Kantonalnom sudu u Sarajevu da mu se objedine sve tri kazne u jednu. Nakon njegovog zahtjeva Kantonalni sud je 6. decembra prošle godine objedinio ove kazne i izrekao mu jedinstvenu kaznu od 9,5 godina zatvora. Ta je presuda pravosnažna i na osnovu nje on izdržava kaznu.