BiH
0

Admir Čavka u NSRS: Novi zakon o osnovnom obrazovanju u RS-u ohrabruje diskriminaciju

Klix.ba
Foto: FENA
Foto: FENA
Zastupnik "Domovine" u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Admir Čavka, upozorio je da Prijedlog zakona o osnovnom obrazovanju u RS-u ohrabruje etničku, vjersku i jezičku diskriminaciju i segregaciju.

Čavka je pozvao Vijeće naroda RS-a da zaustavi donošenje ovog zakona, nakon što je usvojen na sjednici Narodne skupštine.

"Zatražili smo odredbe kojim će se zaštititi pravo na ravnopravnu upotrebu tri službena jezika u izradi udžbenika, provođenju nastave i isticanju simbola i obilježja u javnim ustanovama. Trebaju nam odredbe kojim će se osigurati da škole vode posebnog računa o mjerama zaštite posebnih prava i potreba djece koja dolaze iz nevećinskih etničkih, jezičkih i vjerskih zajednica u školi. Predložili smo i prelazno rješenje u svrhu isticanja naziva maternjeg jezika, te priznavanja bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika u nastavi. Također, važno je da se u okviru osnovnog obrazovanja i vaspitanja sve posjete vjerskih objektima i vjerskim zajednicama vrše na principima nediskriminacije i tolerancije. Trenutno imate zvanične planove i programe koji promovišu samo posjete pravoslavnim crkvama, što je neprihvatljivo", dodao je zastupnik Čavka.

Dodaje da bi u Zakonu o osnovnom obrazovanju trebalo stajati da se zabranjuje negiranje ili veličanje ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim sudskim presudama, a posebno da se zabranjuje veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

"Potpuno je nerazumljivo da institucije koje žele dobro djeci ovakve zabrane ne smatraju svrsishodnim. Žalim što NSRS i predlagač nisu prepoznali ranije probleme u praksi vezane sa funkcionisanjem i strukturom školskih odbora. Bilo bi dobro iste proširiti te uključiti kvote za etnički nevećinsko stanovništvo u zajednici. Ovo bi se onda moglo prepisati i u školama u Federaciji, kao formu proaktivnog pristupa zaštiti prava i interesa svih zajednica iz kojih dolaze roditelji čija djeca idu u jednu školu. Naravno, ništa od ovog nije ni razmatrano, a zahtjevi bošnjačke i hrvatske zajednice su potpuno ignorisani. Mi iz 'Domovine' nikada nećemo podržati diskriminatorna rješenja, a ja ću izraditi Prijedlog zakona o posebnim pravima nevećinskih zajednica u pristupu obrazovanju kojim ćemo kao lex specialis utvrditi posebna prava bošnjačke i hrvatske zajednice u pristupu obrazovanju", zaključio je Čavka.