BiH
40

Administracija, službe i druge misterije: Gdje je ministar Nermin Pećanac?

Piše: E. G.
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Zvuči nevjerovatno, ali je istinito, i ovo je samo mali dio onoga sa čime se susrećete kada pokušate dobiti neku informaciju, pa bila ona i najbanalnija, od službi u većini vlada u BiH. Mi već danima pokušavamo stupiti u kontakt s Nerminom Pećancem, ministrom unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo, ali bezuspješno.

Kao i sa većinom drugih ministara na svim nivoima, tako smo i s Pećancem uvijek komunicirali putem telefona. Gotovo uvijek se javljao već na prvi poziv. Međutim, proteklih nekoliko dana ministar je nedostupan, pa smo pokušali preko njegovog kabineta.

Naime, pitanja koja imamo postaviti Pećancu odnose se na pretres naše redakcije koji su 29. decembra obavili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a RS. Ali, ministra nema.

Ministar svakako ima pravo biti na godišnjem odmoru, na službenom putu, biti bolestan ili iz bilo kojeg drugog razloga biti neko vrijeme nedostupan za pitanja novinara i građana, ali u Ministarstvu i Službi za informisanje KS su napravili toliku misteriju od svega da se sve pretvorilo u pravu ilustraciju toga šta vam se dešava kada imate posla s administracijom, vladinim službama, službenicima koji su jedino u stanju ili mogućnosti reći da je ministar odsutan.

Na naše pitanje gdje je ministar danas dobijamo odgovor u vidu upita: "Kakvo je to pitanje"?.

To je sasvim normalno pitanje, jer ministra, ne samo ovog već bilo kojeg, plaćaju građani pa je valjda normalno da znaju radi li ili ne radi i gdje je danima.

Stvar je već apsurdna, ali kad' je bal nek' je maskenbal. Odlučili smo pismenim putem pitati gdje je ministar. U kabinetu kažu: "Pošaljite upit Službi za informisanje Vlade KS". Poslali smo. Iz Službe odgovaraju: "Pošaljite upit službeniku za informisanje MUP-a KS", dakle glasnogovorniku MUP-a Irfanu Nefiću. To je isti onaj službenik koji je za sve tu, samo ne da novinarima pomogne u obavljanju njihovog posla, naprotiv. Zasigurno u svim redakcijama imaju vrlo živopisna iskustva s Nefićem.

A stvar je zapravo vrlo jednostavna. Ministar Pećanac je van države i vraća se u ponedjeljak, saznajemo nezvanično kao da se radi o informaciji zlata vrijednoj. Ovo je, razumjet ćete, previše jednostavan odgovor za administraciju. Njihov posao i jeste da komplikuju i isisavaju budžete.

I na kraju zašto nam je uopće potreban ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo? Da odgovori na pitanja vezana sa ponašanje službenika Ministarstva unutarnjih poslova prilikom pretresa naše redakcije, da odgovori zašto su pretres vršili i pripadnici MUP-a RS-a i na neki način bili nadređeni ovima iz Kantona Sarajevo, da kaže svoj stav o cijelom slučaju, da odgovori hoće li Ministarstvo nešto poduzeti u vezi s onim što se dogodilo...