BiH
75

Adis Draganović: Mekić ne predstavlja bh. dijasporu

Klix.ba
Adis Draganović
Adis Draganović
Adis Draganović, gradski vijećnik za strance u Grazu, uputio je odgovor portalu Klix.ba, a povodom saopćenja Mahdija Mekića koji se putem medija obratio reisu reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.

Njegovo mišljenje prenosimo u cjelosti i bez izmjena:

"Tekst koji je objavljen na Vašem portalu, početkom ove sedmice, pod nazivom "Lider Islamskog centra u Gracu pisao reisu: Napadi na bh. dijasporu štete Islamskoj zajednici" sadrži netačne navode, kao i određenu dozu političke nekorektnosti.

Gospodin Mekić, koji stoji iza pisma Reisu-u-ulemi ef. Kavazoviću ni u kojem slučaju ne predstavlja bosanskohercegovačku dijasporu a posebno je politički nekorektno svesti dijasporu na jednog predsjednika džemata i muslimane.

Također, Grac je u Austriji, a ne u BiH i time još više ne shvatam zašto je potrebna medijska pažnja u BiH, iako nama svima Austrija nudi kompletnu suverenost na svom prostoru.

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine je jedan strani subjekt u republici Austriji i ima toliko ingerencije koliko jedan Bošnjak musliman priznaje Reisu-l-ulemu kao vrhovnog vjerskog poglavara. U prevodu ima samo duhovnu ingerenciju, i to izgleda Mekić i još neke osobe oko njega žele Bošnjacima u Austriji oduzeti.

Nalazimo se u mjesecu Ramazanu, koji je poseban mjesec za muslimane, i baš ovaj mjesec uzeti da se medijski proziva Reisu-l-ulema je dosta nizak potez od strane Mekića. Prvenstveno jer Mekić veoma dobro zna da ima direkcija za vanjske poslove Rijaseta, kao i ured za dijasporu Rijaseta, zatim muftija za Evropu kao i sama Islamska zajednica Bošnjaka Austrije.

To su ukupno 4 institucije i subjekta koje je Mekić preskočio u Vašem članku, koji su prije Reisu-l- uleme nadređeni, kako je meni poznato navedeni su pokušali praviti dijalog sa gospodinom Mekićem, jer Reisu-l-ulema po svojoj funkciji i kao vjerski poglavar više hiljada džemata, toliko pojedinačnog vremena nema.

Islamski kulturni centar Grac sa više naziva u nekakvom kontinuitetu postoji od 1993. godine. Od 1993. do 2016. godine džemat je bio dio Islamske zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA) i time imao poveznicu sa IZBiH.

Od 2008. godine je upravo dotični Mekić predsjednik džemata, gdje se već 2009. godine desila prva podjela džemata. Vlada Austrije 2015. godine radi reformu Islamgesetz-a ili zakona o islamu. Tu gospodin Mekić koristi priliku te osniva više fiktivnih udruženja te imovinu džemata prenosi u privatnu fondaciju. Odbija i u više navrata manipulira potpisivanje unificiranog statuta IZBAe u kojem se nalazi preko 40 džemata koji okupljaju Bošnjake u Austriji.

Izmeđe se dešavaju razne vanredne skupštine koje se poništavaju i ponovno sprovode od strane Islamske zajednice Austrije (IGGÖ). Slučaj IKZ Grac od 2018. godine postaje i dio sudskih sporova, arbitražnih komisija, pa sve do ureda kancelara vlade Austrije.

U jednom pravnom procesu, gdje želimo povratiti pravo članstva u udruženju/džematu, nalazim se i ja, autor ovog teksta. Gospodin Mekić, kako je meni poznato, što sam i dostavio Vašoj redakciji, već ima izgubljenih pravnih slučajeva tj. pokušaja revanširanja kako na nas džematlije, tako i na Islamsku zajednicu Bošnjaka Austrije.

Islamski kulturni centar Grac, od svog kamena temeljca iz 2012. godine pa nadalje, imao je maksimalnu podršku Islamske zajednice, lične posjete Reisu-u-uleme, financijsku podršku i tako dalje.

Za Bošnjake u Gracu i Štajerskoj izradnja džamije predstavlja posebnu radost i ponos. Sam projekt je od izuzetnog značaja za muslimane u regionu.

Međutim djela jedne manje grupe ljudi i njihove želje da pod svaku cijenu predvode džemat, učinila je i negativne stvari, za koje javnost u Austriji i BiH do kraja nije upoznata.

Ovom prilikom pozivam gospodina Mekića da se prvo obrati Bošnjacima muslimanima u svojoj neposrednoj blizini radi daljnjeg dijaloga, prije nego ovako ishitrena i nelogična pisma pošalje u javnost, i time učini štetu jedinstvu Bošnjaka muslimana širom svijeta".