Nije kažnjen
4

Adis Arapović se izvinio na sjednici Parlamenta zbog komentara o žrtvama silovanja

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović danas se na sjednici ovog doma javno izvinio zbog njegovog komentara o žrtvama silovanja, koji je uzburkao javnost.
On je u postu na Facebooku objavio priču s određenom životnom porukom, ali je pri tome izabrao katastrofalan primjer - silovane žene i žrtve rata. Reagirale su i žrtve rata, ali i određene stranke.

Naša stranka je Arapovića prijavila Etičkoj komisiji koja je, pak, danas zaključila da nema elemenata za njegovo kažnjavanje, traživši od njega da se izvini.

Arapović je danas, obraćajući se Parlamentu, pozvao sve koji nisu, da pročitaju "jednu malu priču nepoznatog autora i njegov komentar nakon te objave".

"Vidjet ćete da moj komentar završava iskrenim izvinjenjem svima koji su se našli uvrijeđenim i molbom za oprost. Mnogi smatraju da još jedno izvinjenje nije potrebno, jer to shvataju kao manipulaciju istinom i prihvatanje licemjerja. Ipak, izvinjenje upućujem ponovo, ne samo zato jer je to tražila komisija, već da još jednom dokažem da je ovo priča o ljudskim manama i vrlinama, priča o časti. Ponovit ću, niko normalan ne bi se poigravao žrtvama rata u našoj zemlji, koji je tragično prešao i preko moje porodice. Većina ljudi koji su pročitali ovu priču, koja sedmicama kruži po mrežama, shvatili su njeno preneseno značanje. Treba dosta zlonamjernosti da se ova priča shvati, interpretira i pokuša ispolitizirati onako kako je to ovdje uradilo nekoliko ljudi. Protiv verbalnog delikta totalitarnih režima smo se davno izborili. Pokušaj kažnjavanja zbog prenošenja nečije priče ili prenošenja hikaje, uz mnogo manipulacije ljudima i činjenicama, nije prihvatljiv. I nije častan. Kakvu bi kaznu tražili da je zaista nešto loše rečeno ili urađeno ili počinjeno krivično djelo? Naprimjer u prostorijama Parlamenta. Na kraju, neka ovaj slučaj pomogne da promislimo granice manipulacije i duplih aršina, ali i granice slobode, istine i časti", rekao je Arapović.

On je ranije pojasnio šta mu je bila namjera i da je priča o 'časti' koju je on samo preuzeo zapalila društvene mreže.