Projekt Travničanina
1.1k

Adin Pinjo za prvi automobil kupio kombi i pretvorio ga u kampera kojim putuje po BiH

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Travničanin Adin Pinjo prije samo nekoliko mjeseci završio je svoj dvogodišnji projekt konverzije kombija u kampera. Od ideje do realizacije put je bio dug, a u svoj prvi automobil u životu uložio je dosta truda, znanja i finansija. Sada putuje širom BiH bez brige gdje će spavati.

Kupovina prvog automobila mnogima predstavlja najveći izazov, a posebno je to bilo za Adina Pinju koji je imao više opcija. Doduše, to nisu bile opcije putničkog motornog vozila već teretnog motornog vozila - kombija, koji je ujedno njegov prvi automobil u životu.

U razgovoru za Klix.ba Pinjo nam je kazao da je na ideju pravljenja kampera došao još prije pet godina, kada je imao ideju i da ide u Njemačku. Međutim, koronavirus je presudio da naš sagovornik ostane u BiH, ali i da počne s realizacijom ideje konverzije kombija u kamper.

"Kada je počeo period koronavirusa, vidio sam da neću nikada otići u Njemačku pa sam odlučio raditi dva posla kako bi sakupio novac za svoj prvi kombi koji je inače moje prvo vozilo. Razmišljao sam o svim verzijama, od T3 do T5, sve su bile opcije, a ja se tada nisam razumio ni u kombije, a ni u automobile. U Travniku sam pronašao oglas da čovjek prodaje kombija. Oglas je bio objavljen u 12:15, ja sam u 12:30 pazario kombi kojeg čak nisam dovukao do dvorišta jer me bilo strah voziti tako veliko vozilo", govori Pinjo u razgovoru za Klix.ba.

Na pitanje zašto baš kombi da bude izbor njegovog prvog vozila, kazao nam je da želi putovati s njim te da na svojoj blogerskoj stranici i YouTube kanalu želi ljudima objasniti kako da dođu do određenih turističkih i historijskih lokacija u BiH.

"Svi govore da imamo deset vodopada, a niko ne govori kako da dođemo do njih. Kombi mi je super alat da istražujem BiH i da svoja putovanja objavljujem kroz YouTube videa i pisane blogove na stranici", dodaje naš sagovornik.

Ističe da je na konverziji radio više od godinu i pol te da taj projekt nikada neće biti završen do kraja. Inspiraciju je pronašao u američkim konverzijama, ali njegova nije išla po planu zbog materijala i dijelova koje je bilo teško kupiti u regiji.

Sve što mu je trebalo većinom je naručivao preko Amazona te dostavljao na adrese porodice u Njemačkoj i Austriji koji su to potom slali njemu u BiH.

"Pumpi za vodu koje idu na 12V nema u BiH, zvučnu izolaciju je jako teško pronaći, nema sistema za struju koji je kvalitetan, sve je kinesko, tako da sam morao cimati prijatelje i porodicu da mi to kupuju, a rezervoar za vodu dimenzija koje meni trebaju mi je iz Njemačke dovezao čovjek iz Vareša. Za sve sam se snalazio kako znam i umijem", kaže Pinjo te dodaje:

"Najviše mi je vremena oduzelo to što niko u BiH ne zna ništa o ovome kao ni ja. Prvi put sam radio s nekim alatom kako bi sve to napravio, gledao sam YouTube klipove kako kvalitetno spojiti daske i dosta vremena je prošlo na učenju na greškama."


Samo ladice kuhinje je radio više puta. Od drvenih klizača kao prve opcije je odustao jer su se otvarale u vožnji, ni metalni klizači kao vodilice se nisu pokazali kvalitetnim pa je kao treća opcija prošla "push-to-open" verzija.

"Na kraju ništa nije bilo kako sam zamislio. Kombi je imao nekoliko transformacija i kao kuća je, uvijek se na njoj ima nešto raditi. Jedva čekam proljeće kako bi uradio još neke stvari na njemu. Želim napraviti LED displej sa senzorom koji će mi govoriti koliko vode imam u rezervoaru", pojašnjava naš sagovornik.


Iako je ovaj projekt mogao uraditi za samo nekoliko hiljada KM, u svoj kombi je uložio mnogo više od konverzije samo s kuhinjom i krevetom.

Njegov kombi ima solarne panele s baterijom, sistem grijanja, struje i vode, GSM antenu za jači signal u nepristupačnim područjima te mnogo toga što standardni kamperi nemaju.

"Cijeli proces me naučio nečemu. Naučio sam raditi sa strujom, vodom, izolacijom, kako obraditi drvo, svemu što će mi koristiti cijeli život i sve je vrijedilo svake marke", dodaje Pinjo.

Svoja putovanja širom BiH je već počeo, a u narednim mjesecima obilazit će Hercegovinu.

"Cilj mi je da obiđem lokacije koje su zanimljive i sve to snimim i objavim na svojim kanalima. Ovo je moj projekt jer želim da ostavim nešto iza sebe, neko znanje koje će koristiti mladima koji žele negdje otići, a ne znaju kakav je put, na što moraju paziti i slično. U narednim mjesecima s obzirom na lijepo vrijeme, istraživat ću Hercegovinu i nastaviti rad na kombiju", zaključio je Pinjo u razgovoru za Klix.ba.