Sabor u Mostaru
449

Adil Osmanović emotivno govorio o saradnji HDZ-a i SDA: Bili smo i bit ćemo partneri

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović kao gost na Saboru Hrvatske demokratske zajednice nije mogao sakriti emocije, poručivši da će stranke koje su iznjedrili bošnjački i hrvatski narod, na principima demokratije i jednakopravnosti utemeljenih na evropskih postulatima, uvijek biti partnerske.

"SDA i HDZ su u koaliciji dugi niz godina i to nas obavezuje da razmišljamo drugačije, odgovornije od onih koji ne bi voljeli da nas vide zajedno. SDA je bila, danas je i bit će partner HDZ-u ne samo u koaliranju za uspostavljanje vlasti, već i na putu ulaska BiH u EU i NATO. EU i NATO su naš primarni cilj. Nadam se da naša borba na ovom putu neće biti uzaludna", kazao je Osmanović.

Osmanović je već na početku svog obraćanja zaželio uspješan rad 13. po redu Sabora HDZ-a BiH, da bi potom prenio pozdrave najužeg rukovodstva Stranke demokratske akcije na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Veliko zadovoljstvo je biti danas ovdje sa najistaknutijim predstavnicima HDZ-a BiH. Već 2020. godine ćemo zajedno, SDA i HDZ, obilježiti 30 godina od osnivanja naše dvije političke partije. Biće to prilika da se napravi jedna analiza zajedničkog političkog djelovanja u proteklih 30 godina", rekao je Osmanović.

Poručio je da su demokratski procesi devedesetih godina prošlog stoljeća iznjedrili SDA i HDZ.

"Ove dvije političke organizacije osnovane su na principima demokratije, jednakopravnosti utemeljenih na evropskim političkim postulatima. Ovo su principi koji će nadživjeti pojedince i bit će vodilja novim generacijama. Češće moramo sjedati za isti sto i otvoreno govoriti o problemima u ovoj zemlji. Rješavati ih a ne odlagati njihovo rješavanje. Lična mi je želja da snažnije pokrenemo ovu zemlju naprijed", zaključio je Adil Osmanović.