Vlasti u KS
91

Adem Zolj: Udovoljit ćemo zahtjevima ljekara, osnovica svima ostalima može biti 300 KM

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj kazao je kako će Vlada KS udovoljiti zahtjevima Sindikata doktora medicine i stomatologije te zdravstvenih radnika i povećati osnovnicu za 0,4 i 0,3 posto, kako su i tražili.

Na samom početku obraćanja novinarima kazao je kako je prije tri mjeseca ukazao na to kako će se dogoditi štrajkovi te je optužio pojedine vođe sindikata, ne navodeći imena, da se nalaze na izbornim listama političkih stranaka.

"Neko nam vrijeđa inteligenciju i građana i medija. Ovo im je dobar marketing i politička propaganda. Nije fer jer je opredjeljenje Vlade bilo povećanje plaća i u zdravstvu, obrazovanju, MUP-u i državnim službenicima", rekao je Zolj dodavši da ovo nije pijaca pa da se vidi dokle ko može.

Naglasio je da su nerealni zahtjevi sindikata obrazovanja za povećanje osnovice na 380 KM, kazavši da bi to značilo kolaps za Kanton Sarajevo.

Kazao je kako su sindikati zdravstva tražili povećanje na 10 miliona KM iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, ali da je realna situacija takva da imaju četiri miliona KM.

"Može doći do povećanja plaća u ovoj godini i udovoljit ćemo zahtjevima za njihove osnovice. Oni su kazali da će se odreći stimulacija za ovu godinu, ali da će ih tražiti za naredni kolektivni ugovor, ali mi ćemo tražiti garanciju od njih da se odreknu tih subvencija. Time možemo stvoriti veći kapital za plaće", kazao je Zolj.

Poručio je da će u slučaju da Kantonalni sud Sarajevo potvrdi Odluku Općinskog suda, prema kojoj je štrajk ljekara i zdravstvenih radnika u KS nezakonit, podnijeti prijave protiv odgovornih.

Jednaka osnovica za sve

Kada je riječ o zahtjevima sindikata obrazovanja, premijer KS je kazao kako svi radnici koji dobijaju plaće iz budžeta moraju imati jednaku osnovicu i da se ne može povećati plaća samo za 2.000 radnika u obrazovanju.

Podsjetio je da su danas sa Sindikatom visokog obrazovanja dogovorili da se osnovica sa 290 KM poveća na 300 KM te da su oni time zadovoljni.

"Problem su osnovice plaća u općinskim organima, ali općine su samostalne i vijeća određuju osnovice, ne mi. Razgovarat ćemo s općinskim načelnicima da sindikati više ne koriste osnovice općina u svojim poređenjima i zahtjevima te ćemo imati strožije pegovore, jer stalno traže da finansiramo neke projekte, a imaju tako velike plaće", rekao je Zolj.

U 15 sati održat će sastanak s predstavnicima Sindikata zdravstvenih radnika i ljekara, dok će u srijedu imati sastanak sa svim ostalim sindikatima, a s ciljem postizanja dogovora.

Štrajk u zdravstvu mora prestati

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj kazala je kako je ovo 13. dan kako štrajkuju ljekari, a od danas štrajkuju i ostali radnici u zdravstvu. Istakla je da je ovo pogodilo najviše pacijente i da to mora prestati.

"Računam da možemo postići dogovor i da neće mijenjati zahtjeve, te da okončamo pregovore. Imali smo brojne primjedbe građana na usluge koje im nisu pružene tokom štrajka. Srećom nismo imali incidenata, ali štrajk treba prekinuti. Sredstva možemo izdvojiti, nedostaje nam još tri miliona, ali izvršit ćemo preraspodjelu sredstava", kazala je Ademaj.

Istakla je da se radnicima neće ukinuta potpuno prava i beneficije, već reducirati. Kolektivni ugovor ističe u novembru i poručila je da se osnovica plaće ne smije smanjivati.

Ne otkazivati nastavu

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović pozvao je prosvjetne radnike da kroz pregovore traže svoje prava i da ne otkazuju nastavu kazavši da će to negativno utjecati na djecu, a cijela situacija bi se ispolitizirala.

"Činjenica je da raspoloživost sredstava diktira do koliko ide povećanje osnovice i ja sam zagovarao da to povećanje ide na 305 KM i mislim da u pregovorima postoji mogućnost da se dođe do toga jer postoji bojazan da, na insistiranje nekih lokalnih zajednica, nivo obrazovanja pređe na lokalne zajednice jer imaju veće plaće. To postaje mamac za prosvjetne radnike da i oni zagovaraju prelazak, a to bi bilo pogubno za obrazovanje", rekao je Kazazović.

Iz Vlade KS je poručeno da sindikat nema pravo odgađati radno vrijeme obrazovnih ustanova.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić kazao je da navedeni sindikati čine samo pet posto uposlenika u javnom sektoru KS, te da bi popuštanjem njima učinili nekonkurentim realni sektor. Podsjetio je kako imaju 12 registriranih sindikata, od kojih je 11 reprezentativno, a sa sedam imaju potpisane kolektivne ugovore. Dodao je kako dijeli mišljenje da plaće trebaju biti povećane svima u skladu mogućnostima.

Povećanje osnovice na 300 KM jedino realno

Ministar finansija KS Jasmin Halebić rekao je da se zalažu za održiva rješenja koja imaju realnu finansijsku podlogu.

"Za razgovor o osnovici postoje pravila i vrijeme, a to su projekcija budžeta, rast BDP-a i kretanje cijena. Trebamo biti oprezni u poređenju s općinama jer mi ne dijelimo budžet s njima već nastupamo u 'kantonalnoj ligi'. KS je drugi po visini osnovice i plaća među kantonima", kazao je Halebić.

Naglasio je kako nije tačna informacija da je rebalansom budžet povećan za 82 miliona KM jer su 60 miliona KM sredstva iz prethodne godine. Poručio je kako je povećanje osnovice na 300 KM realno.