Intervju
29

Adem Zolj: Ima otvorenih pitanja u vezi s Konakovićevim ljudima, vrijeme je za GRAS i ViK

Klix.ba
Adem Zolj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adem Zolj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, osvrnuo se u intervjuu za Klix.ba na svoje buduće planove, utiske iz premijerske fotelje, rad svog prethodnika, potencijalne smjene kadra i navodne ucjene da direktor Televizije Kantona Sarajevo podnese ostavku.

Gospodine Zolj, bez obzira na to što je ostalo još malo vremena da mandat privedete kraju, najavili ste velike projekte napominjući da vam nije bitno ko će presijecati vrpce kad se oni završe. Možete li nam otkriti vaše planove?

Krajem prošle godine preko Ministarstva kulture i sporta je izdvojeno 500.000 KM za sanaciju objekta Olimpijskog muzeja, gdje je nosilac projekta Grad Sarajevo, tako da očekujem da će projekt biti realizovan do kraja mandata. Isto ministarstvo realizuje projekt kojim će Pozorište mladih krajem augusta ove godine postati prvo certificirano pozorište za osobe sa invaliditetom u regionu, što smatram da je veoma važno s aspekta izjednačavanja prava i mogućnosti za sve građane Kantona Sarajevo.

Za sufinansiranje projekta Fudbalskog Kluba Željezničar "Rekonstrukcija i zamjena glavnog terena Stadiona Grbavica" izdvojeno je pola miliona KM te očekujem da projekt također bude okončan do kraja mandata. Kako bi se stvorili neophodni uslovi za održavanje međunarodnih utakmica na stadionu Asim Ferhatović Hase, preko Ministarstva kulture i sporta je izdvojeno 500.000 KM. U toku je javna nabavka radova, a projekt će biti okončan u 2018. godini.

Šta je s oblastima privrede, zdravstva, rada i socijalne politike, obrazovanja, komunalne privrede i sigurnosti?

Iz oblasti privrede realizovat ćemo projekt "Regionalni vodovod Hojta-Bjelašnica -Igman" za šta je izdvojeno 2.555.698,00 KM, kao i projekt Opremanje prihvatilišta pasa lutalica – Prača u iznosu od 933.700,00 KM.

Vlada je izdvojila znatna sredstva za subvencioniranje gasnih priključaka na postojeću infrastrukturu Sarajevo-Gasa, sanaciju ratnim dejstvima oštećenih krovova i liftova te za podršku mladima do 35 godina u rješavanju stambenog pitanja.

Iz oblasti zdravstva radit ćemo na donošenju Uredbe o ostvarivanju prava na ortopedska i druga pomagala, posebno na zapošljavanju 70 ljekara – doktora medicine, evidentiranih kao nezaposlene osobe u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo i na nabavci opreme za potrebe KCUS-a, Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i domova zdravlja.

U Ministarstvu pravde i uprave, od predviđenih programskih aktivnosti za ovu godinu planiramo nastaviti započete reforme u oblasti državne službe, lokalne samouprave, na donošenju propisa koji se odnose na radnopravni status uposlenika, kolektivnih ugovora i dr.

Kada je riječ o oblasti rada, socijalne politike i raseljenih osoba i izbjeglica planiramo nastaviti realizaciju projekta "Izgradnja objekta kolektivnog stanovanja po principu RAU-BAU, lokalitet Šip, Općina Centar, za trajno stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe", projekta CEB II - "Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja" u okviru kojeg su na području Kantona Sarajevo planirana dva potprojekta: "Rekonstrukcija objekta kolektivnog centra u Hrasnici, Općina Ilidža" u okviru koje je planirana izgradnja cca 30 stanova te izgradnja dva objekta kolektivnog stanovanja/zgrada, sa po 9 stanova u Tarčinu, Općina Hadžići. Što se tiče zakonske regulative radit ćemo na Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom - usklađivanje za Zakonom o hraniteljstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo - prilagođavanje zakona s evropskim standardima vezanim za oblast posredovanja u zapošljavanju i Zakonu o socijalnom neprofitnom stanovanju, što podrazumijeva regulisanje socijalnog/neprofitnog stanovanja u objektima u vlasništvu Kantona Sarajevo (postupak izbora korisnika stanova, način korištenja stanova, prava i obaveze korisnika stanova - plaćanje stanarine i komunalnih usluga, dužina boravka i uslovi korištenja dodijeljenog stana, plaćanje stanarine putem subvencioniranja te način finansiranja i održavanja stanova i zgrada).

Iz oblasti komunalne privrede posebnu pažnju ćemo posvetiti rekonstrukciji vodovodne mreže s obzirom na to da se u 2018. godini očekuju prva sredstva EBRD-a za Projekt vodovod Sarajevo (ugovor potpisan u 2017. godini), a koja će biti utrošena na odabranim zonama s najvećim gubicima na vodovodnoj mreži. Očekivano je da radovi na ovom projektu počnu u drugoj polovini godine. U drugoj polovini 2018. godine planirano je otvaranje Centara za komunalne usluge na području općina Ilidža i Vogošća, što građanima omogućava, osim izmirenja računa za korisnike usluga, da im se na istom mjestu efikasnije i ekonomičnije izdaju uvjerenja, i druge relevantne isprave preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Sarajevogas, KJKP Rad i KJKP Toplane.

Kao što sam rekao, radit ćemo na rekonstrukciji vodovodne mreže na području općina Ilidža, Novi Grad, Vogošća, Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Ilijaš, Hadžići i Trnovo.

U cilju normalizacije i urednog vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo znatna finansijska sredstva su izdvojena i doznačena preduzeću KJKP Vodovod i kanalizacija kroz Izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo za 2017. godinu.

Sukcesivno tokom 2018. godine bit će realizovana sredstva u iznosu od 3 miliona KM za rekonstrukciju vodovodne mreže. Također, istim načinom će biti realizovani i projekti nabavke opreme u iznosu od 300.000 KM i filtera postrojenja Bosna u iznosu od milion KM.

Putem Ministarstva saobraćaja ćemo raditi na sljedećim projektima: Garaža G3 (Kolodvorska - početak građevinskih radova), stvaranju preduslova za izgradnju garaže na Trgu Merhemića (360 parking mjesta - Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Općina Centar Sarajevo), puštanje u funkciju ukupno 15 autobusa (donacija Grada Istanbula), sanacija pruge Marijin Dvor - S krivina, planiramo formiranje direkcije za javni prijevoz putnika, završetak Južne longitudinale, početak izgradnje IX transverzale, početak izgradnje I transverzale, početak gradnje prve dionice I transverzale i rješavanje imovinskopravnih odnosa, rješavanje imovinskopravnih odnosa na prvoj dionici I transverzale (Kranjčevićeva - Halida Kajtaza), osiguranje sredstava za početak izgradnje zgrade u ulici Grbavička br. 62-68, pametni parking (SMART) - Mis Irbina - Musala - Reisa Džemaludina Čauševića.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova planiramo donijeti Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika Kanona Sarajevo, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Za nabavku opreme i rekonstrukciju i investiciono održavanje planirano je utrošiti 3.852.000 KM. Tu govorimo o projektima sanacije, dogradnje i rekonstrukcije nekih objekata, ali i o projektu izgradnje novog objekta za potrebe ministarstva.

Kada govorimo o obrazovanju, želim istaći da ćemo nastaviti finansiranje sanacije, rekonstrukcije i izgradnje škola te da ćemo donijeti nekoliko strateških dokumenata kao što su Strategije prema mladima Kantona Sarajevo za period 2018.-2022. godina, Strategija razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo za period 2018.-2022. godina te realizirati zakonska rješenja u odnosu na uvođenje UNSA u sistem trezorskog poslovanja i provesti integraciju UNSA.

Kratko ste na premijerskoj fotelji. Kakvi su vaši dosadašnji utisci o stanju koje ste zatekli u Vladi Kantona Sarajevo?

Pa relativno sam kratko na ovoj poziciji, ali iz onoga što sam do sada mogao čuti od ministara i vidjeti u budžetu jeste da u Kantonu Sarajevo ima dovoljno novca za realizaciju kapitalnih i drugih projekata, ali da od toga nije puno realizovano. Međutim, treba uzeti u obzir da su prošla samo tri mjeseca od usvajanja budžeta za ovu godinu.

Kako generalno gledate na posao vašeg prethodnika Elmedina Konakovića?

Smatram da svako radi prema svojim principima i na osnovu određenih prioriteta pa tako i bivši premijer Konaković. Ne bih dalje komentarisao. Građani su najbolji pokazatelj i njih upravo treba i pitati.

Postoji određeni kadar koji je na čelne pozicije postavila Vlada KS za vrijeme bivšeg premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, za koji je najavljeno da će biti smijenjen. Primjer: prinudni upravitelj KJKP GRAS Haris Gušić. Ima li još sličnih primjera?

Ostala su neka otvorena i nerazjašnjena pitanja. Smatram da je vrijeme da se imenuje Uprava KJKP GRAS i da je potrebno raspisati konkurse za izbor upravljačkih struktura. Isto se dešava i sa KJKP Vodovod i kanalizacija. Trenutno je na čelu KJKP Vodovod i kanalizacija osoba koja obnaša funkciju vršioca dužnosti direktora. Došlo je vrijeme da se ta situacija riješi i imenuje direktor.

Šta će biti s KJKP ZOI '84?

Za ZOI ’84 mogu reći da Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila Izvještaj o radu za 2016. godinu, ali još uvijek nije razmatran Izvještaj za 2017. godinu. Prema podacima iz izvještaja o poslovanju u ZOI’84 se vide znatni pomaci i poboljšanja. Upoznat sam i o informaciji da su svi članovi Vlade KS osim premijera prilikom izjašnjavanja o smjeni upravnih struktura ZOI-ja bili suzdržani. Želimo samo konkretne podatke i činjenice.

Da li je bilo određenih ucjena da direktor Televizije Kantona Sarajevo podnese ostavku?

Nisam upoznat o tome, ono što znam je što sam pročitao u medijima. U kontaktu sa zastupnikom Rađom uvijek sam dobivao informacije da je SBB davao podršku za formiranje vlade i izbor premijera. No, znate kako to ide, u politici je sve moguće.