Direktor Hitne pomoći
0

Adem Zalihić tvrdi da ga Vlada KS smjenjuje: Namjerno to rade pred Bajram

G. M.
Adem Zalihić (Foto: D. S./Klix.ba)
Adem Zalihić (Foto: D. S./Klix.ba)
Direktor Hitne pomoći Sarajevu Adem Zalihić objavio je da Facebooku da ga je smijenio Upravni odbor ove ustanove. Kako je naveo, njegova smjena je tempirana tako da se desi pred Kurban-bajram, a čak ju je uporedio sa ratnim zločinima.

"U maniru onih koji su u proljeće 1992. za Kurban-bajram činili najgnusnije zločine nad Bošnjacima, Konakovićevi, Fortini i Vranićevi emisari okupili su se maloprije na nelegalnoj sjednici UO Hitne pomoći KS da bi izglasali moju smjenu. Znajući da sam vjernik, i da je moj blagdan sutra, tempirali su, po ličnom priznanju predsjednice UO Vesne Hadziosmanović, da smjena bude pred Bajram", napisao je Zalihić na Facebooku.

Dodao je da je "zabrinjavajuće ovo njihovo zlokobno postupanje, zabrinjavajuće je da je jedan nastavnik fizičkog vaspitanja uspio ubijediti visoko obrazovane akademske građane medicinske struke da nelegalno postupaju". Vrhunac zabrinutosti je, kako tvrdi, "da i pored ukazivanja na nelegalno postupanje, članovi UO ustrajavaju na činjenju prekršaja".

"Zabrinjava svakog normalnog građanina ta njihova bahatost i osionost. Jedini logičan zaključak koji se nameće je to da trenutna vlast u KS od nekoga ima zeleno svjetlo da krši sve moguće propise i podriva pravni poredak u KS. Razumijem političku nepodobnost, jer i ja bih vrlo rado smijenio trenutnu, potkapacitiranu Vladu u KS, ali ne mogu mimo zakona, moramo svi valjda poštovati zakone i propise ove države", stoji u njegovoj objavi na Facebooku.

[FBPOST]https://www.facebook.com/avdo.zalihic/posts/1930214607135222[/FBPOST]

Upitao je kako drugačije objasniti činjenicu da su članovi UO Hitne pomoći izglasali njegovu smjenu "i pored dokumentovanog ukazivanja da krše poslovnik, da sjednice nisu zakazane onako kako je to propisao poslovnik". Naglasio je da će ih "personalno, svakog člana ponaosob tužiti i tražiti odgovornost, pored tužbe koja će biti podignuta protiv ministra Vranića i Vlade KS".

"Meni neće zasigurno Bajram pokvariti, a vjerujem ni mnogima drugim, ovakvo nisko, bahato, necivilizacijsko postupanje, ali zasigurno hoće učvrstiti uvjerenje da nam predstoji lična i kolektivna borba za bolje stanje u društvu, za pravnu državu, poštivanje njenih propisa i da se ovakva ostrašćena, neprofesionalna, i nestručna vlast nikada više ne ponovi u KS", napisao je, između ostalog, Zalihić večeras na Facebooku.