{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Adam Šukalo nezadovoljan radom Specijalnog tužilaštva RS-a u slučaju "kupovine poslanika"

F
FENA
17.6.2015. u 11:51
0
15
Adam Šukalo nezadovoljan radom Specijalnog tužilaštva RS-a u slučaju "kupovine poslanika"
0
Adam Šukalo nezadovoljan radom Specijalnog tužilaštva RS-a u slučaju "kupovine poslanika"
Adam Šukalo
Stranka napredna Srpska saopćila je danas, povodom odluke Specijalnog tužilaštva RS-a da ne provodi istragu o navodnoj kupovini poslanika u RS-u, da je razočarana u rad tog tužilaštva.
Iz ove stranke tvrde da "Specijalno tužilaštvo tim potezom potvrđuje da ovo nije pravna država i da institucije Republike Srpske postoje samo na papiru“.

"Očigledno je da je Specijalno tužilaštvo donijelo navedenu naredbu pod političkim pritiskom vladajuće strukture i da se nalazi pod njenom snažnom i punom kontrolom. Specijalno tužilaštvo, pokazala je praksa, je samo servis za obračun vladajuće strukture sa svojim neistomišljenicima", tvrdi se u saopćenju Stranke napredna Srpska.

Predsjednik te stranke Adam Šukalo navodi da će nastaviti da se bore za pravnu državu u kojoj treba da vladaju pravo i zakoni i koja će biti u službi svih građana a ne samo pojedinaca.

Ova reakcija Adama Šukala uslijedila je nakon što je dobio odgovor od Specijalnog tužilaštva na pitanje "šta je s pokrenutom istragom i odgovorom na krivičnu prijavu koju je narodni poslanik Dragan Čavić podnio protiv premijerke RS-a Željke Cvijanović i N.N. osoba povodom sumnje u kupovinu poslanika u RS-u“.

U odgovoru iz Specijalanog tužilaštva RS-a se navodi da nema dokaza o "kupovini“ poslanika, odnosno o krivičnim djelima davanja i primanja mita, i da je donesena naredba o neprovođenju istrage u ovom slučaju i da je obustavljena istraga i po prijavi koju je premijerka Željka Cvijanović podnijela protiv nepoznatog počinioca ili više njih zbog krivičnog djela neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje.

Također se podsjeća da je saslušana i premijerka Željka Cvijanović i dvojica narodnih poslanika, Ilija Stevančević i Vojin Mitrović, u svojstvu svjedoka, pošto su se upravo oni, prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS-a kod izbora predsjednika Narodne skupštine, skupštinskih tijela i prilikom izbora nove Vlade RS-a, priklonili vladajućoj skupštinskoj većini i podržali izbor nove Vlade u odnosu na do tog trenutka javno ispoljene stavove koji su bili usmjereni na uskraćivanje podrške njenom izboru.

Prilikom saslušanja u svojstvu svjedoka, Vojin Mitrović i Ilija Stevančević saglasno su izjavili, kako se navodi, da su na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske glasali, između ostalog i za izbor nove Vlade, i na taj način se priklonili vladajućoj skupštinskoj većini, ali da njima lično ili njima bliskim osobama, nije dat ili obećan novac ili bilo kakva druga nedozvoljena korist da bi kao narodni poslanici na sjednicama Narodne skupštine glasali na određeni način niti su oni bilo kakvu korist za sebe tražili i na taj način uvjetovali podršku postojećoj skupštinskoj većini.

Željka Cvijanović je u svojoj izjavi navela da je učestvovala u razgovorima o formiranju nove Vlade Republike Srpske te da ona nema saznanja da je bilo kome nuđen novac ili bilo koja druga nedozvoljena korist da bi se priklonio postojećoj skupštinskoj većini i podržao izbor nove Vlade RS-a.

U odgovoru Specijalnog tužilaštva RS-a se podsjeća i na sve radnje koje su prethodile i uslijedile nakon pretresa portala Klix.ba, koji je prvi objavio audiosnimak navodnog razgovora Željke Cvijanović i njenih sagovornika o kupovini poslanika.

Specijalno tužilaštvo RS-a je u odgovoru na pitanje Adama Šukala još istaklo da će, uslučaju da naknadno budu pribavljeni novi dokazi koji ukazuju na to da postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni učinili krivično djelo, ovo tužilaštvo će, ponovo otvoriti istragu u ovom krivičnom predmetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: