BiH
56

Aco Golo u utrci života: Iz Sarajeva do Hirošime i Nagasakija

Piše: Ž. Miličević
Foto: Z. M./Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
Poznati mostarski maratonac Aco Golo uskoro kreće u utrku života. Ovaj 56-godišnji Mostarac sprema se na trčanje od Sarajeva do daleke Hirošime i Nagasakija.
Aco Golo (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Aco Golo (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Kako je kazao za portal Klix.ba, ovu relaciju dugu nešto više od deset hiljada kilometara planira preći za nešto više od tri mjeseca.

Krajem aprila trebao bi krenuti ispred sarajevske Katedrale i 6. augusta, na 70. godišnjicu bacanja atomske bombe na Hirošimu, stići na prvi cilj, a tri dana kasnije u Nagasaki na krajnju tačku svog životnog podviga.

"Na ovaj način iskazujem svoje poštovanje prema svim žrtvama tog strašnog događaja. Uz to iskazujem i zahvalnost japanskoj Vladi koja je u Mostaru napravila osnovnu školu i darivala nam prepoznatljive žute autobuse. Uz sve to, nedavno su nam dali donaciju za obnovu Kantarevca. To su dovoljni razlozi da i ja njima nešto poklonim", kazao je Aco.

On se nada kako će Ambasada Japana u Sarajevu pristati da bude sponzor njegovog poduhvata.

"Vjerujem da će pristati. Sljedećih dana planiram ostvariti kontakte s njima. U mojoj pratnji do Japana će voziti jedan ili dva kombija kampera. U ekipi će se morati naći po jedan ljekar i fizioterapeut, kao i kuhar. To je ekipa koja me uvijek prati na dugim etapama. Sve te troškove bez sponzora neću moći iznijeti", ističe Golo.

Kuhar za vrijeme maratona neće imati puno posla.

"Dok trčim ne jedem ništa. Tokom maratona ću svaki dan u komadu trčati 12 sati. Nakon toga će uslijediti tuširanje, odmor i večera. Ujutro lagani doručak i ponovno - trk na noge. Nastojim skinuti četiri kilograma viška koje sam nakupio preko zime. Moja je idealna težina 66 kilograma, pa ću se morati potruditi da je do početka maratona postignem. U hrani nisam izbirljiv. Inače ne jedem puno mesa. Nastojim unijeti u organizam veće količine voća i povrća i to je to. Ne koristim nikakve vitamine niti dodatne minerale. Pijem sokove i hranim se zdravo, to je cijela moja filozofija", kazao je Aco.

Ipak, zbog skorog vjenčanja sina, koji 15. maja uplovljava u bračnu luku, Aco će nakratko morati prekinuti maraton.

Aco Golo (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Aco Golo (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
"Prema mome izračunu, tad ću biti negdje u Turskoj. Sin mi nikada ne bi oprostio da mu ne dođem na vjenčanje. Zbog toga ću prekinuti trčanje na nekoliko dana, do Mostara ću tih dana doći automobilom ili avionom, ne znam još jer to zavisi od finansija" kazao nam je Aco.

Mostarski maratonac nam je kazao kako se trčanjem i atletikom bavi od svoje mladosti i svaki dan trči barem 15-20 kilometara. Radim u jednoj firmi u smjenama, pa kad imam slobodno treniram i trčim. U posljednje vrijeme treninzi se ne svode samo na trčanje, već i na biciklizam.

Nemoguće je nabrojati koliko je utrka, polumaratona, maratona i ultramaratona trčao Aco, ali neki od najpoznatijih su: Međugorje - Split 150 km, Mostar - Knin 200 km, Rotimlja - Skoplje 600 km, Široki Brijeg - Zagreb 500 km, Mostar - Sarajevo - Tuzla - Banja Luka 500 km, Široki Brijeg - Udbina 300 km i Međugorje - Bleiburg 650 km.

"Pošto sam već trčao od Međugorja do Bleiburga odlučio sam da trčim od Mostara do Srebrenice i da se poklonim nevinim žrtvama. Ovo sam planirao trčati 2012. godine na 17. godišnjicu stradanja u Srebrenici, ali zbog nekih tehničkih stvari nisam uspio. Nadam se da ću sljedeće godine na godišnjicu stradanja u Srebrenici otrčati maraton Mostar - Srebrenica", poručio je u izjavi za Klix.ba.

Golo je trčao u junu 2003. godine u čast dolaska pape u BiH i to na relaciji Mostar - Banja Luka. Prošle godine je trčao povodom otkrivanja spomenika papi u Sarajevu, a prošlo ljeto na dionici Višegrad - Mostar povodom desetogodišnjice obnove Starog mosta i na taj način povezao dva mosta koji su po zaštitom UNESCO-a.

"Ne spavam noć prije maratona. Onda svane dan i ja krenem na svoj cilj. To je nevjerovatan osjećaj. Iza sebe ostavim sve probleme i nedaće. Postoji samo cesta ispred mene i divni predjeli gdje nikada do tada nisam bio. Japan je u mojoj glavi predivan. Siguran sam da je takav i u stvarnosti. Jedva čekam!", s neskrivenim ushićenjem govori Aco Golo.