{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ACIPS organizirao javnu diskusiju "Kako se sjećati Sarajeva?"

F
26.4.2012. u 20:09
1
0
ACIPS organizirao javnu diskusiju "Kako se sjećati Sarajeva?"
1
ACIPS organizirao javnu diskusiju "Kako se sjećati Sarajeva?"
Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) organizirala je u srijedu, 25. aprila u Sarajevu javnu diskusiju o temi "Kako se sjećati Sarajeva?".
ACIPS je ovim događajem želio doprinijeti javnom dijalogu o sjećanju na opsadu Sarajeva kao važnom društvenom pitanju. Iako je tema fokusirana na grad Sarajevo i time odaje dojam lokalne priče, ona nesumnjivo propituje univerzalne vrijednosti, kao i pitanja individualnog i društvenog sjećanja i pamćenja na rat, saopćeno je iz ACIPS-a.

Uvodničari su, uglavnom, iz aspekta svog angažmana i projekata o ovoj temi dali viđenje o važnosti procesa sjećanja na Sarajevo.

Umjetnički direktor Modula memorije, programa koji se realizira u okviru Internacionalnog teatarskog festivala MESS i direktor Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) Nihad Kreševljaković je rekao da je pitanje "Kako se sjećati Sarajeva?" suštinsko pitanje, i da je vrlo važno voditi računa o tome kako će to sjećanje utjecati ne samo na nas, već i na buduće generacije.

Kao historičar, podsjetio je na važnost sjećanja u kontekstu sprečavanja da žrtve nakon nekog vremena postanu izvršioci zločina.

Napomenuo je da se historijom treba baviti dalje od onog što je "naša boljka" imajući u vidu da i dobre stvari, ali i problemi s kojima se trenutno suočavamo imaju dužu tradiciju nego naš dnevnopolitički odnos prema njima.

Osnivačica i direktorica FAMA International Suada Kapić je iskazala zadovoljstvo što je ogromna građa koja je prikupljena u posljednjih 20 godina o ratnim dešavanjima na području bivše Jugoslavije, a naročito BiH, nazvana FAMA kolekcija, napokon prebačena u virtuelni format i tako zauvijek sačuvana.

Govoreći o budućem Muzeju opsade Sarajeva - Umijeće življenja 1992-1996. - FAMA kolekcija, naglasila je značaj edukacijske forme, odnosno korištenja materijala iz FAMA kolekcije.

Istaknula je da je naredna faza rada FAMA tima upravo ozbiljan i strateški pristup edukaciji i spomenula planove o formiranju stručnog tima edukatora, profesora i nastavnika, koji bi na osnovu materijala pripremali predavanja u obrazovnim instutucijama na različitim nivoima, a koja bi se oslanjala na kolekciju, odnosno Muzej opsade.

Direktor Mediacentra Boro Kontić, prisjetio se svog novinarskog rada u godinama dok je Sarajevo bilo pod opsadom i naglasio važnost čuvanja svih dokumentarnih materijala iz tog perioda.

Posebno je istaknuo značaj zgrade RTV BiH, kao javnog servisa u kojem je pohranjeno javno dobro, kao i potrebu da se podrže ljudi koji tamo rade.

Također je prisutne informirao o programu Mediacentra posvećenog obilježavanju godišnjice početka rata u BiH kroz serijal tekstova domaćih i međunarodnih novinara, ratnih reportera, medijskih radnika i svih onih koji su se našli u poziciji da učestvuju u medijskom izvještavanju.

Autor projekta i knjige "Djetinjstvo u Sarajevu 92-95." koja uskoro treba biti objavljena, autor monografije "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta" i predsjednik Udruženja URBAN Jasminko Halilović je, kao najmlađi učesnik ovog panela, angažiran na očuvanju sjećanja na djecu Sarajeva u ratu, s prisutnima podijelio iskustvo pokušaja transfera sjećanja o ratu na generacije mladih koji su rođeni na kraju rata.

Govorio je i o Muzeju holokausta u Washingtonu kao primjeru strateškog i institucionalnog bavljenja sjećanjem.

U raspravu su se uključili prisutni koji se kroz javno djelovanje bave pitanjima sjećanja i procesima memorijalizacije - Dušan Šehovac iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba, Mirsad Tokača iz Istraživačko dokumentacionog centra i penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, koji su podijelili iskustva iz svog dugogodišnjeg angažmana i adresirali pitanja koja su otvorila vrlo živu i interaktivnu diskusiju koja je pokazala da je pitanje sjećanja u bh. društvu vrlo osjetljivo pitanje koje nije dovoljno iskomunicirano i da su ratne rane i sjećanja na ratna iskustva još uvijek svježa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: