Debate u subotu
0

ACIPS na rubu opstanka bira predsjednika

Piše: T. Sekulić
Asocijacija Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) održat će 22. januara 2011. u svojim prostorijama debatu između kandidata za predsjednika te nevladine organizacije. Kandidati su Lajla Zaimović-Kurtović i dosadašnji predsjednik ACIPS-a Sanel Huskić. Pobjednik će morati sa Upravnim odoborom odmah poraditi na organizaciji, jer je ACIPS na rubu opstanka.

Na skupštini ACIPS-a održanoj u decembru 2010. nije izabran novi predsjednik te nevladine organizacije, jer su oba kandidata imala isti broj glasova (58:58).

U subotu će se održati debata između predsjedničkih kandidata Lajle Zaimović-Kurtović i Sanela Huskića, a snimak će već u nedjelju biti postavljen na ACIPS-ovom kanalu na YouTubeu.

Nakon izbora predsjednika nevladino udruženje eksperata iz oblasti evropskih integracijskih procesa, ljudskih prava, demokracije, upravljanja državom, humanitarnih poslova, studija roda i religijskih studija započet će novi pristup vođenja organizacije, saznaje Sarajevo-x.com.

Postoje dugovanja

Naime, ACIPS se trenutno nalazi na rubu opstanka. Vanjskim dobavljačima od novembra 2010. godine duguju 14.000 KM, dok uposlenicima duguju 29.000 KM.

Da je ACIPS u velikim problemima svjedoči i činjenica da većina uposlenika od decembra 2010. nema potpisane ugovore, te rade na osnovu "usmenih dogovora" prema kojima će volontirati sve dok se ne iznađu nova sredstva.

Portal Sarajevo-x.com došao je u posjed pisma koje je Upravni odbor uputio članovima ACIPS-a.

U pismu se, između ostalog, navodi da je kandidatura dosadašnjeg predsjednika Sanela Huskića "problematična", te kako se on u najtežim trenucima za organizaciju "rasipa". Naime, njegov telefonski račun koji iznosi preko 400 KM plaća ACIPS.

Veliki problem predstavlja i to što ACIPS trenutno ne radi na značajnijim projektima, te samim time nemaju ni izvor finansija.

Upravni odbor nezadovoljan Huskićem

Upravni odobor je u pismu članovima ACIPS-a istakao da bi dosadašnji predsjednik a sadašnji kandidat za predsjednika Huskić "u najboljem interesu organizacije, trebao razmisliti o eventualnom povlačenju kandidature".

Upravni odbor također razmatra da nakon izbora oformi grupu za izmjenu Statuta organizacije kako bi se ograničila prava predsjednika.

Inače, osim izbora predsjednika ACIPS-a, u subotu će se održati i izbor za upražnjeno mjesto u Upravnom odboru.

Niko iz Upravnog odbora ACIPS-a nije želio komentarisati trenutnu situaciju u jednoj od najistaknutijih bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija.