BiH
72

AccuWeather: Balkan očekuje ugodna zima, u BiH temperature iznad prosjeka

Klix.ba
Online servis koji pruža informacije o vremenskim prilikama u svijetu AccuWeather objavio je prognozu za zimu u Evropi. Dok će u Velikoj Britaniji preovladavati olujno vrijeme, a Zapad će se suočiti s poplavama, na Balkanu će biti toplo i poprilično suho.

Sjeverni, sjeveroistočni i centralni dio BiH imat će više temperature nego što je to uobičajeno za zimski period, a istočni i južni dio BiH neće imati padavina. Sa zapadnog dijela planete stižu jaki vjetrovi koji će u Velikoj Britaniji uzrokovati oluje od decembra do februara s lokalnim pljuskovima.

"Očekuje se kiša u abnormalnim količinama u Velikoj Britaniji i Irskoj što će rezultirati poplavama", rekao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Ovi vjetrovi donijet će poplave i u Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Njemačkoj. Vjetrovi koji su potencijalno štetni očekuju se početkom novembra, te u januaru i februaru. Brisel, Amsterdam, Hamburg i Berlin imat će problema s vjetrovima, a Frankfurt i Stuttgart s poplavama.

U južnim i jugoistočnim dijelovima Evrope situacija će biti bolja i temperature će biti više od normalnih za zimsko doba. Iako će biti blaga zima u dijelu Evrope od Španije do južne Francuske, očekuju se velike kiše koje mogu uzrokovati poplave u drugoj polovini zime. Na planinama su mogući odroni. Snijeg će kasniti, a samim time i sezona na Alpama.

U višim predjelima Italije bit će više snijega koji će također doći kasnije nego što smo navikli, dok će u nižim dijelovima biti vrlo malo kiše.

Slično vrijeme bit će i u zapadnim i jugozapadnim dijelovima BiH, dok će u sjevernim, centralnim i istočnim dijelovima biti suho s temperaturama višim od prosjeka. Ukoliko ova predviđanja budu tačna, to znači da će sezona na planinama ponovo kasniti, te da neće biti mnogo snijega.

Isto vrijeme očekuje se i u Srbiji, Crioj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji i Grčkoj.

U istočnim dijelovima Evrope zima će stići kasnije nego što je to očekivano.