BiH
0

Abu Bakr al-Bagdadi navodno prijetio smrću Hashimu Thaciju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kandidat za kosovskog predsjednika Hashim Thaci objavio je u četvrtak kako je, dok je bio premijer Kosova 2014., navodno primio prijetnje smrću od lidera ekstremističke organizacije Islamska država (IS) Abu Bakr al-Bagdadija zbog njegovog protivljenja toj ekstremističkoj organizaciji.

"To je bila prijetnja smrću meni i mojoj obitelji", rekao je Thaci u intervjuu francuskoj novinskoj agenciji AFP.

Agencija podsjeća kako je jedan od prištinskih portala, ne navodeći koji, objavio početkom tjedna detalje tog pisma.

Lider IS-a Abu Bark al-Bagdadi, koji je potpisnik pisma, navodno poziva Thacija da odustane od usklađivanja kosovske politike sa Zapadom ili će u protivnom biti suočen s "velikom osvetom".

Thaci, kojeg AFP predstavlja kao favorita za kosovskog predsjednika na predstojećim izborima, kaže da se "neće povući zbog bilo kakvih prijetnji u borbi protiv islamskog fundamentalizma".

"Dobivao sam prijetnje smrću od Miloševića (nekadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića) i sada od IS... S istim saveznicima, uz čiju pomoć sam dobio bitku sa Miloševićem, pobijedit ću i u borbi s IS-om", izjavio je Thaci tijekom regionalne sigurnosne konferencije u Prištini i dodao kako se Kosovo "identificira s euroatalntskim vrijednostima".

Francuska novinska agencija navodi kako se oko 300, od oko 1,8 milijuna građana Kosova, pridružilo „džihadistima“ IS-u u Iraku i Siriji tijekom posljednjih godina, što je najveći prosjek građana angažiranih u IS-u, u odnosu na ukupan broj stanovnika u bilo kojoj europskoj državi.

Kosovska vlada, međutim, navodi kako se u ovom trenutku u redovima IS-a bori manje od 70 njenih građana, te dodaje kako je naložila uhićenja regruta i povratnika u IS, kao i pooštravanje zakonske regulative protiv njih.

Vezani članci