Želio oženiti djevojčicu
0

Abdurahmanoviću kazna sa 18 povećana na 20 godina zatvora

SRNA
Sa izricanja presude (Foto: ZEDA)
Sa izricanja presude (Foto: ZEDA)
Vrhovni sud Federacije BiH povećao je kaznu sa 18 na 20 godina zatvora Smajilu Abdurahmanoviću (30) iz Zavidovića, koji je ubio Velida Zahirovića jer mu nije dozvolio da se oženi njegovom devetogodišnjom kćerkom.

Vrhovni sud FBiH prihvatio je žalbu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona na prvostepenu presudu.

Abdurahmanovića je 2. decembra prošle godine prvostepeno vijeće Kantonalnog suda Zenica osudilo zbog podmuklog ubistva Zahirovića, počinjeno 6. juna. U presudu, koja je odlukom Vrhovnog suda postala pravosnažna, uračunat je i pritvor od 6. juna prošle godine.

Optuženom je naloženo da porodici ubijenog, supruzi Fikreti i djeci Harunu i Elmi isplati po 20.000 KM, odnosno ukupno 60.000 KM na ime nematerijalne štete.

Ubijeni i ubica su se poznavali od ranije i "u lokalnoj džamiji u Zavidovićima zajedno slušali predavanja o Kur'anskom pismu", a Abdurahmanović je Zahirovića ubio sa tri hica ispaljena iz pištolja.

Abdurahmanović, koji je pripadnik radikalnog islamskog pokreta vehabija, odbija da uzima hranu, te ga ljekari u pritvorskoj jedinici zatvora u Zenici prisilno hrane putem infuzija.