Razgovor za Klix.ba
336

Abdulah Skaka: Vratili smo dignitet Sarajevu, želim da novi gradonačelnik nastavi sjajne projekte

A. B.
Abdulah Skaka se ponosi svim projektima koji su postignuti za vrijeme njegovog mandata (Foto: Klix.ba)
Abdulah Skaka se ponosi svim projektima koji su postignuti za vrijeme njegovog mandata (Foto: Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u razgovoru za Klix.ba osvrnuo se na 2020. godinu, govorio o planovima koje je odgodila pandemija, o kraju svog mandata i projektima koje je Gradska uprava realizovala u tom periodu.

Skaka je tokom razgovora poslao poruku i budućem gradonačelniku te govorio o drugačijoj Novoj godini čiji doček nije mogao biti organizovan zbog koronavirusa.

Sarajevo je uvijek bilo upamćeno po rekordnom broju turista, ove godine to nije slučaj zbog pandemije. Koliko vam nedostaju ta stara vremena i na koji način mislite da će se prebroditi kriza u turističkom sektoru?

Sarajevo se uvijek isticalo po nesalomljivom duhu, a u ovom izuzetno teškom i nepovoljnom periodu za sve, to je ponovo dokazalo. Zato Sarajevo, pored svoje bogate ponude i impresivnih zdanja, i jeste privlačno i svrstava se među najatraktivnije turističke destinacije. Smatram da je zbog pandemije privremeno zaustavljen turistički rast naše prijestolnice i da je zapravo ova kriza prilika da turizam postane otporniji, da ponudimo više kako bismo ubrzali njegov digitalni razvoj, inovacije i povećali promociju kroz moderne komunikacijske kanale.

Iako je turistički sektor prvi pogođen, on će se prvi i oporaviti u odnosu na ostatak privrede.

Grad Sarajevo je kao institucija od početka pandemije uložio i još uvijek ulaže maksimalne napore kako bi pomogao u suzbijanju širenja ove pošasti. Zaista je iza nas jedna od najtežih i najizazovnijih godina, u svakom smislu. U ovom periodu pandemije koja je iskušenje za sve, gdje su posljedice u svim sektorima, ne samo turističkom, imamo priliku da budemo bolji, da svako krene od sebe i da u svom domenu doprinese koliko može, da olakšamo jedni drugima, jer promjena počinje od svakog od nas.

Takva situacija je dovela do toga da u 2020. neće biti organizovan javni doček Nove godine. Kako ste to doživjeli i da li vam nedostaju te novogodišnje pripreme?

Nažalost, pandemija je obilježila 2020. godinu i još uvijek nam diktira uslove, tako da je jedina ispravna odluka u ovoj situaciji otkazivanje javnog dočeka Nove godine. Odlučili smo da sredstva koja su planirana za ovu namjenu preusmjerimo za nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Ova gradska administracija nikada nije ništa prepuštala slučaju i na početku svake godine bismo započinjali planove za javni doček Nove godine. Tako je bilo i početkom ove 2020. Započeli smo pregovore jer smo četverogodišnji mandat željeli nakon niza uspješnih dočeka krunisati dovođenjem svjetske zvijezde, ali pandemija je sve zaustavila i promijenila.

Skaka: Vratili smo dignitet Sarajevu i instituciji gradonačelnika, Foto: Grad Sarajevo
Skaka: Vratili smo dignitet Sarajevu i instituciji gradonačelnika, Foto: Grad Sarajevo

Iskreno mi je žao što nećemo imati impresivan doček Nove godine na otvorenom kako smo navikli naše građane i posjetioce, ali zdravlje je najbitnije i ono ne smije biti dovedeno u pitanje. Grad Sarajevo poštuje sve preporučene mjere i naredbe nadležnih institucija, a upute struke ćemo slijediti do zvaničnog proglašenja kraja ove pošasti.

S obzirom na to da su lokalni izbori u BiH doveli do formiranja nove strukture vlasti i u glavnom gradu, kako komentarišete rezultate i da li ste očekivali ovakav ishod?

Izbori su iza nas, rezultat je poznat. Lično sam zadovoljan svojim brojem glasova, jer dobio sam najveći broj pojedinačnih. Smatram da je SDA morala i trebala napraviti bolji rezultat, tako da trebamo sagledati koji su sve naši propusti, kako bismo na tome radili u narednom periodu. Siguran sam da će SDA u naredne dvije godine proći određene transformacije, da ćemo sve ovo što nam se desilo na lokalnim izborima u urbanim sredinama shvatiti kao poruku iz koje ćemo izvući pouku.

Shodno promjeni vlasti, najavljen je i kraj vašeg mandata. Da li postoje određeni projekti koje niste stigli realizirati u ovom četverogodišnjem periodu?

Mnogo vremena, rada, truda i energije sam uložio u toku svog mandata kako bih realizirao sve ono što sam obećao na početku i što je predstavljeno u našem planu. Ponosan sam i sretan kada vidim da smo uradili mnogo dobrih stvari koje su u korist našeg grada, građana i posjetilaca. Zajedno sa svojim timom realizovao sam i pokrenuo mnoge kapitalne projekte, ali i brojne manje, jednako važne.

Nisam gubio vrijeme na populističke teme, zajedno s timom kreirao sam jasan plan s rokovima realizacije, pristupio sam tome menadžerski, jer samo tako je moguće realizirati zacrtano, i trudio se biti bliže građanimma i raditi u njihovu i korist ovog grada.

Svoju poziciju nisam koristio u dnevnopolitičke svrhe. Očekujem da do kraja mandata bude završeno i više od onoga što sam obećao na početku u svom planu za mandatni period.

Kako ste prihvatili činjenicu da će uskoro mjesto gradonačelnika Sarajeva preuzeti neko drugi?

Pozicija gradonačelnika Sarajeva nosi veliku odgovornost jer predstavljate grad, svoje sugrađane, a samim tim i svoju domovinu. Drago mi je da sam uspio u toku četiri godine mandata realizirati brojne projekte, manifestacije, kreirati Sarajevo kao centar regije i učiniti korak naprijed u razvoju i napretku, što će zasigurno biti vidljivo u godinama pred nama. Poštujem izborni sistem iako sam zagovarao da se gradonačelnik bira direktnim putem, dakle, voljom građana Sarajki i Sarajlija. Ali zasada to nije tako.

Koja je vaša poruka budućem gradonačelniku Sarajeva?

Novom gradonačelniku želim uspjeh u radu, da nastavi sjajne projekte, jer ovaj grad to zaslužuje. Nadam se da će saradnje i projekte koje sam ja sa svojom administracijom započeo, nastaviti, proširiti i ojačati. Pozicija gradonačelnika više nije počasna, već radna. Vratili smo dignitet i gradu i instituciji gradonačelnika. Očekujemo da se takav trend nastavi i u budućnosti.

Skaka je poželio sreću novom gradonačelniku Sarajeva (Foto: Klix.ba)
Skaka je poželio sreću novom gradonačelniku Sarajeva (Foto: Klix.ba)

Čemu ćete se posvetiti u budućnosti nakon završetka mandata kao gradonačelnika? Imate li planove?

Vidjet ćemo, moja vizija boljeg i bržeg razvoja i napretka Sarajeva se ne završava. Ona je tek na neki način počela. Jedno je sigurno - šta god budem radio, bit će s istim žarom i energijom kao i do sada.

Prije skoro četiri godine zasjeli ste u fotelju gradonačelnika Sarajeva, iza vas su ostali zabilježeni mnogi projekti, da li postoje neki na koje ste posebno ponosni?

Svakom idejom i urađenim projektom nastojali smo ojačati Sarajevo kao lidera u napretku, razvoju i kreiranju boljih uslova života. Historija ovoga grada nas je naučila da svaki trud, učinjeni napor, korak više – nije uzaludan. Simboličnim gradskim budžetom, koji je manji od budžeta svake sarajevske općine, i ograničenim nadležnostima, iz godine u godinu realizirali smo značajne gradske projekte kako bismo poboljšali i olakšali život stanovnika ovog grada. Pokazali smo da kada ste posvećeni, kada imate želju i volju, onda ste sposobni praviti velike poduhvate.

Prije svega kreirali smo pozitivnu energiju, ojačali međunarodnu saradnju, promovisali Sarajevo kao centar regije, realizovali i pokrenuli važne razvojne kapitalne projekte, obnovili simbole grada - Trebevičku žičaru i Olimpijski muzej, pokrenuli rekonstrukciju Bistričke stanice, uskoro otvaramo nekadašnje kultno mjesto Sarajlija – Vidikovac. Uspješno smo organizirali EYOF 2019., druge važne sportske, kulturne događaje i postali primamljiv partner i sagovornik na međunarodnom planu.

Pored toga, svake godine priredili smo kvalitetan, vrhunski muzički i zabavni novogodišnji show uz fantastičnu atmosferu u gradu - tri noći uzastopno. Sarajevsko novogodišnje slavlje je postalo uspješan brend i s turističkog i ekonomskog aspekta. Svake godine smo obarali rekorde po broju posjeta, svi sarajevski hoteli po broju noćenja, turističke agencije prema broju aranžmana, Međunarodni aerodrom Sarajevo po broju putnika.

Pored JP "Olimpijski bazen Otoka", koje smo naslijedili, oformili smo JP "Sarajevo" u sklopu kojeg djeluju Vijećnica i Trebevićka žičara, a odnedavno smo im pridružili JU "Gradski Muzeji", koja će voditi Olimpijski muzej, muzej Vijećnica te po obnovi i izgradnji Bistričku stanicu i Muzej savremene umjetnosti "Ars aevi". Važno je spomenuti i projekt Muzejske priče i Smart city, kroz koji smo povukli značajna sredstva iz EU fondova.

Važno mjesto svakako ima i imat će Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, otvoren u Vijećnici prije dvije godine. Realizovali smo brojne manifestacije od značaja za Sarajevo i desetine drugih manjih projekata, ali isto tako važnih. Ponosan sam na sve ove projekte i aktivnosti Grada Sarajeva jer svaki ima svoj značaj, simboliku, kvalitet i budućnost.

Ove godine je pojava koronavirusa sigurno izmijenila brojne planove. Da li su postojali neki planovi koji su odgođeni upravo zbog pandemije?

Ova godina je trebala biti kruna našeg mandata, svega onoga što smo osmislili, planirali i zacrtali kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika.

Aktuelna gradska administracija je i u ovim vanrednim okolnostima nastavila realizaciju projekata. U završnoj smo fazi izgradnje Vidikovca na Trebeviću. Bit će to jedno od najljepših i najreprezentativnijih zdanja, što i zaslužuje omiljeno i danas najposjećenije izletište Sarajlija. Završili smo i uređenje fasada na građevinama od kulturno-historijskog značaja u Štrosmajerovoj. Dakle, nismo stali s aktivnostima, jer smatramo da je važno nastaviti investicije, osigurati radna mjesta i posao domaćim firmama.

Imate li poruku za građane Sarajeva shodno trenutnoj situaciji zbog koronavirusa koja je ostavila velike posljedice u svakoj sferi društva?

Godina 2021. se najavljuje kao teška u cijelom svijetu. Morat ćemo biti mudriji i racionalniji. Morat ćemo zbiti redove i podržavati jedni druge, biti jedinstveniji. Upravo u tome je prednost Sarajeva koje je zajedno sa svojim građanima nebrojeno puta u svojoj historiji pokazalo i dokazalo da je najjače kada je najteže. Zato sam i siguran da je ovaj grad i ovaj put osuđen na uspjeh.

Želim da se osjećamo bliži, da razumijevanjem i praštanjem zamijenimo teške riječi, da nada zamijeni strah i neizvjesnost, da podstaknemo dobre, plemenite i istinske vrijednosti. I, naravno, pozivam svoje sugrađane da se i dalje pridržavamo naredbi, uputstava i preporuka stručnjaka kako bi pomogli sebi i svojim najmilijim te prevazišli opasnosti i posljedice izazvane koronavirusom i iskreno vjerujem da najbolje tek dolazi.