Detalji sastanka
20

Abbas kritikovao Blinkena zbog stava o izraelsko-palestinskim odnosima: "Mali, nemoj to raditi"

V. K.
Antony Blinken i Mahmoud Abbas (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken i Mahmoud Abbas (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas izjavio je kako je tokom sjednice Generalne skupštine UN-a održao sastanak s državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom kojem je uputio niz kritika zbog odnosa prema izraelsko-palestinskom pitanju.

Prema pisanju izraelskih medija, Abbas je prekorio američkih državnog sekretara jer nije izvršio pritisak na Izrael da se sklopi mir.

"Iako Abbas nije bježao od toga da javno izrazi svoju frustraciju Bidenovom administracijom u protekloj godini, činilo se da njegove nove primjedbe Blinkenu idu korak dalje i uključuju omalovažavanje državnog sekretara SAD-a", piše The Times of Israel.

Kako se navodi, Abbas je Blinkenu rekao da je frustriran onim što je nazvao američkom praksom tvrdnji da Izrael nije zainteresiran za mir.

"Rekao sam Blinkenu:'Ti mali, nemoj to raditi'", rekao je Abbas Blinkenu.

Također, tokom sastanka palestinski zvaničnik je američkom državnom sekretaru saopćio kako je tokom Suecke krize 1956. godine Izrael pristao da povuče svoje snage iz Pojasa Gaze nakon što je američki predsjednik Dwight Eisenhower naredio premijeru Izraela Davidu Ben Gurionu da to učini.

"Znam vašu historiju. Američki predsjednik je nazvao izraelskog premijera i upitao:'Davide, jesi li izašao iz Gaze? Večeras ćeš se povući i sam ćeš mi saopćiti da si to učinio", pojasnio je Abbas detalje razgovora s Blinkenom.

Komentirajući oštar razgovor s američkim državnim sekretarom, Abbas je rekao da je njegova poruka bila jasna.

"Lekcija iz ovoga nije reći:'Ljubljeni moj, uradi ovo ili nemoj raditi ono. Kada je riječ o Izraelu, koristite 'crveni telefon' i autoritet Bijele kuće kako bi Izrael promijenio svoju politiku", poručio je Abbas.

Osim razgovora s Blinkenom, Abbas je u New Yorku održao i razgovor s palestinskom dijasporom te je rekao kako su oni nada da će Amerika promijeniti svoj stav.

"Amerika nije našla nekoga ko će razgovarati s naše strane, ali se oslanjam na sve vas da to učinite. Moramo razgovarati sa svima kako bismo došli do svog cilja. Ne smijemo isključiti nikoga pa ni cionistički lobi. Mnogi kažu da je cionistički lobi najopasniji. Ne! Moramo razgovarati s njima", zaključio je Abbas.