BiH
95

A SDA: Nepravde učinjene braniteljima BiH moraju biti ispravljene

FENA
Svi časni branitelji naše zemlje danas su prevareni - rekao je danas general Fadil Hasanagić, član Glavnog odbora A SDA BiH na pres-konferenciji ove stranke, dodajući da zbog toga ispaštaju i djeca i unuci onih koji su branili zemlju od agresije.

Kako je kazao, sama činjenica da je broj branitelja danas znatno veći od stvarne brojke učesnika rata, dovoljno govori o tome da ih je stvorila politika za svoje potrebe i da su problemi u ovoj oblasti dostigli vrhunac.

Mirsad Topčagić, kandidat A SDA za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, smatra da je najveća napravda učinjena prilikom revizije invalidnosti.

"Sam taj proces nije tekao istom dinamikom u cijeloj Federaciji što otvara sumnje u motive za ovakav način provođenja revizije. Invalidi u našem kantonu su najviše oštećeni, a drastičan primjer nepravedne revizije je općina Cazin gdje 300 invalida izvedeno iz prava ili im je umanjen stepen invalidnosti", kazao je, saopćeno je iz A SDA.

Jedan od velikih problema je i penzionisanje bivših branitelja.

"Naši borci penzionisani su na sedam različitih načina i svaki put onako kako je to aktuelnoj vlasti odgovaralo. To je stvorilo potpunu pravnu nesigurnost u ostvarivanju svih ostalih boračkih prava", kazao je Ismet Kurić, nosilac liste A SDA za Zastupnički dom P FBiH i nosilac priznanja Zlatni ljiljan.

Na problem u primjeni kantonalnog Zakona o pravima borca osvrnuo se Samir Abazović, kandidat za Skupštinu USK i bivši pripadnik IDV Gazije.

"Tražit ćemo usklađivanje podzakonskih akata svih institucija sa Zakonom o dopunskim pravima boraca kako bi na taj način bio ispravljen barem dio jedne velike nepravde koja nam je nanesena u proteklih 19 godina", naglasio je Abazović, saopćeno je iz A SDA.