BiH
836

7. oktobra otvaranje novih 20 km autoputa A1, ukupno 124 km autoputeva u BiH

Klix.ba
(Foto: Autoceste FBiH)
Otvaranje nove dionice autoputa A1 na Koridoru 5C duge 20 kilometara između Vlakova i Tarčina zakazano je za 7. oktobar, saznaje Klix.ba. Ovim će Bosna i Hercegovina imati ukupno 124 kilometra autoputeva.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor "JP Autoceste FBiH" Ensad Karić ova dionica će biti otvorena 7. oktobra u 14 sati, a skratit će putovanje od Sarajeva prema jugu.

Za nepune dvije godine uz angažman 2.000 radnika izgrađeno je 20 kilometara autoceste od čega je 5,5 kilometara tunela i 1,5 kilometara mostova.

Dionica predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata na Koridoru 5c i sastoji se od tri poddionice: Vlakovo – Lepenica (10,1 km), Lepenica – Suhodol (5,5 km) i Suhodol – Tarčin (4,6 km). Na navedenoj dionici projektovano je sedam tunela, sedam mostova/vijadukata, petlja Vlakovo, čeono naplatno mjesto Vlakovo, petlja Lepenica, odmorište Mokrine i petlja Tarčin.

Ukupna vrijednost izgradnje ove dionice iznosila je 310 miliona eura bez PDV-a, a radove je izvodila turska kompanija Cengiz sa 60 domaćih kompanija kao podizvođačima. Putarina se na ovoj dionici trenutno neće naplaćivati.

Dionica se nastavlja na Sarajevsku zaobilaznicu kod Vlakova i ovim je Bosna i Hercegovina dobila 82 kilometra autoputa A1 u cjelini od Tarčina do Zenice, a sa dionicom Bijača - Međugorje na jugu to je ukupno 92 kilometra. Zajedno sa 32 kilometra autoputa E661 Banja Luka - Gradiška, Bosna i Hercegovina će od septembra imati ukupno 124 kilometra autoputa. Dionica autoputa A1 na sjeveru Svilaj - Odžak u dužini od 11 km je u završnoj fazi i trebala bi biti završena do kraja 2014. godine.