Stigli autobusima
26

600 rudara protestovalo u Banjoj Luci zbog prodaje rudnika Ljubija

Piše: M. Travar
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Blizu 600 radnika Rudnika željezne rude Ljubija protestovalo je u Banjoj Luci. Tokom protestne šetnje poslanicima Narodne skupštine RS su uputili pismo u kojem su izrazili svoje neslaganje s namjerom Vlade RS da proda 64 posto vlasništva u ovom preduzeću kompaniji Israeli Investment Group.

Protestna šetnja je počela na banjalučkom Trgu Krajine tačno u podne. Radnici RŽR Ljubija, predvođeni rukovodstvom sindikata Arcelor Mittala iz Prijedora, su pristigli u 12 autobusa. Nakon kraćeg zadržavanja su se uputili u šetnju ka Narodnoj skupštini RS.

"Muke naše niko ne zna, ja sam svoj radni vijek provela i završila u rudniku. Očekujem da će se ovi pametnjakovići koji nas vode već jednom dosjetiti da narod mora živjeti u ovoj zemlji. Ako ne, onda znaju oni, bez privrede će se iseliti i ovo malo naroda što je ostalo ovdje, a mi se nadamo da ćemo i dalje raditi svoj posao za pravog gazdu", kazala je Branka Janković, radnica rudnika.

Jedna od masovnijih protestnih šetnji u Banjoj Luci u posljednje vrijeme nastavljena je ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, a kolona je ponovo zastala kod Narodne skupštine, gdje je predstavnik Sindikata ArcelorMittal RŽR Ljubija Mile Ćurić pročitao zahtjeve navedene u popratnom pismu koje su potom predali poslanicima Narodne skupštine.

"Ne slažemo se s načinom na koji je Vlada RS izabrala kupca dionica RŽR Ljubija, potpuno nekredibilnog rukovodioca o kojem ne znamo ništa, ni odakle je ni gdje radi, šta god smo pitali, gdje god smo se obratili, ništa ne znamo, na internetu nema ni tog rudnika u kojem je on radio. Ovo pismo predajemo poslanicima od kojih očekujemo da ne glasaju za ovu štetnu kupoprodaju", naglasio je Ćurić.

Nakon što je pismo predato, protestna šetnja je nastavljena glavnom ulicom. Uz kraće zadržavanje pored zgrade Vlade RS i niza upućenih pogrdnih povika, šetnja je okončana 200 metara dalje, u Parku Mladen Stojanović.

Skup je osiguravao veliki broj pripadnika MUP-a te redari koje je angažovao sindikat rudnika. Prodaja rudnika, kao tačka skupštinskog dnevnog reda, pred poslanicima je naredne sedmice.