BiH
59

35 škola će dobiti vrijednu računarsku opremu od BH Telecoma

Klix.ba
Objavom spiska škola pobjednica, uspješno je okončana nagradna igra za škole pod nazivom "Zašto je moja škola COOL?" koju je organizovala kompanija BH Telecom. Ove godine je 280 osnovnih, srednjih i specijalnih škola iz cijele BiH učestvovalo u nagradnoj igri i dobilo šansu za osvajanje vrijednih nagrada.

Takmičenje je trajalo od 01.10. do 15.12.2014. godine i odvijalo se u tri ciklusa tokom kojeg su škole postavljale video zapis o svojoj školi na Facebook stranici BH Telecoma te prikupljali najviše lajkova za svoj sadržaj. Ovogodišnji nagradni fond takmičenja je iznosio 175 računara, 70 multifunkcijskih uređaja i odgovarajuća mrežna oprema ukupne vrijednosti 200.000 KM. Glasanjem, odnosno lajkanjem videa, posjetioci Facebooka i dvanaestočlana komisija BH Telecoma izabrali su 35 škola koje će biti nagrađene sa po pet računara, dva multifunkcijska uređaja i odgovarajućom mrežnom opremom.

Škole pobjednice takmičenja su Mješovita srednja škola Bužim, Mješovita srednja tehnička škola Travnik, Mješovita srednja škola Busovača, Srednja Zubotehnička škola Sarajevo, JU OŠ "Cazin 1" Cazin, JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" Sarajevo, JU "Druga osnovna škola" Živinice, OŠ "Bijelo Polje" Potoci – Mostar, Ekonomska škola Zenica, JU OŠ "Musa ćazim Ćatić" Zenica, JU OŠ "Gračanica“ Živinice, SMŠ "Zijah Dizdarević“ Fojnica, JU Druga srednja škola Velika Kladuša, JU OŠ "Rapatnica“ Srebrenik, JU IV osnovna škola Mostar, JU OŠ "Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac, Gimnazija Visoko, JU OŠ "Klokotnica“ Klokotnica , OŠ "Abdulvehab Ilhamija“ Kalošević, Srednja tehnička škola Bugojno, JU OŠ "Podorašje“ Srebrenik, JU OŠ "25.novembar“ Velika Kladuša, Osnovna škola "Vitez“ PŠ „Kruščica“ Vitez, JU OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Zelinja Donja, JU OŠ "Ćoralići“ Cazin, JU Srednja mješovita škola „Mladost“ Zenica, Osnovna škola "Safvet-beg Bašagić“ Visoko, Mješovita srednja škola "Zavidovići“ Zavidovići, JU Druga gimnazija Zenica, JU OŠ "Ivan Goran Kovačić“ Gradačac, JU "Druga osnovna škola“ Zavidovići, JU OŠ "Banovići“ Banovići, JU OŠ „Duboki Potok“ Srebrenik, JU Osnovna škola "Miroslav Krleža“ Zenica i Srednja medicinska škola Mostar.

Četrnaesto po redu takmičenje za škole, koje organizuje BH Telecom, je ove godine bilo drugačije i izuzetno značajno za đake i nastavnike iz 280 škola. Škole su uspjele prikupiti ukupno 130.728 glasova od korisnika društvenih mreža što svjedoči o ogromnom interesovanju. Direktori i nastavnici škola nisu krili oduševljenje pozitivnom atmosferom koja je vladala među učenicima tokom trajanja takmičenja te njihovim kreativnim djelovanjem i iskazivanjem posvećenosti svojoj školi.

Najviše glasova je dobila Mješovita srednja škola Bužim za video sadržaj o svojoj školi i to čak 3886 glasova. Profesor Sejfudin Duranović je zahvalio BH Telecomu što kontinuirano pomaže ovoj školi i obrazovanju uopšte. “Sa zadovoljstvom smo učestvovali u ovoj nagradnoj igri. Vijeće učenika je realiziralo cijeli projekat, ali je aktivno učestvovalo svih 709 učenika zajedno sa nastavnim osobljem. Atmosfera u školi je svih 20 dana takmičenja bila izuzetna, učenici su stalno razmjenjivali ideje, formirali forum grupe i kontaktirali nastavnike čak i u večernjim satima. Posebno mi je drago što je ova nagradna igra podstakla i druga pozitivna dešavanja u našoj školi te pokazala učenicima da svojim trudom mogu postići mnogo” istakao je prof. Duranović te dodao da će ova računarska oprema značajno pomoći u realizaciji nastave u njihovoj školi.

Čak i škole koje nisu obezbjedile mjesto među 35 nagrađenih su istakle zadovoljstvo realizacijom nagradne igre i atmosferom koja je vladala u njihovim školama.

Kolektiv Osnovne muzičke škole Travnik je izrazio zahvalnost BH Telecomu na realizaciji jedne lijepe i korisne ideje. “Zahvaljujući BH Telecomu, i Osnovna muzička škola Travnik je bila mali djelić predivne atmosfere koja je potaknula naše male školarce, pored mnogobrojne djece drugih škola širom zemlje, mladih pa i starijih facebook korisnika, da se izvuku iz svakodnevnice koja nas okružuje i dodala novu dozu lijepog takmičarskog duha u životu. Naravno da su vrijedne nagrade svima dobrodošle, ali i sam način na koji je BH Telecom motivisao učenike zaslužuje jedno veliko HVALA. Zahvalni smo i sretni zbog predanosti BH Telecoma ka stvaranju boljih uvjeta za obrazovanje mladih i izgradnju bh. društva” navedeno je u zahvalnici.

I profesor Emir Huskanović iz Medicinske škole Zenica nije nezadovoljan što njegova škola ove godine nije osvojila nagradu. „Voljeli bismo kao škola dobiti certifikat o učešću na takmičenju, obzirom da nismo ušli u krug prvih 35, ali smo sakupili 750 glasova. Kreirana je zaista pozitivna atmosfera u školi tokom glasanja. Učenici su masovno razgovarali o prikupljanju glasova, profesore presretali po hodnicima i pokazali izuzetan angažman pa želimo da se prisjećamo tog lijepog vremena.”

Izuetno nam je drago da smo ove godine, zajedno sa 280 škola iz BiH, uspjeli da kreiramo jednu lijepu priču i podstaknemo učenike na aktivan angažman. Zahvaljujemo se svim učesnicima nagradne igre i nadamo se da će računarska oprema unaprijediti odvijanje nastavnog procesa u njihovim školama. BH Telecom je kroz nagradne igre u proteklom periodu dodijelio više od 2300 računara i 1000 multifunkcijskih uređaja za opremanje više od 400 škola u BiH. Ulaganje u obrazovanje mladih je jedan od najvažnijih stubova društvene odgovornosti BH Telecoma, a osnovni cilj nagradnog takmičenja je opremanje škola potrebnom računarskom opremom, kao i podsticanje društveno odgovornog djelovanja mladih kroz njihov aktivan odnos prema zajednici i obrazovanju.