BiH
0

FOTO / 300 djece iz BiH na Siciliji

FENA
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Branko Kesić prisustvovao je u općini Aidone na Siciliji ceremoniji dočeka 300 djece iz BiH koja će narednih 40 dana biti smještena kod italijanskih porodica u raznim dijelovima Sicilije, saopćeno je iz MVPBiH.

Dolazak djece iz Bosne i Hercegovine osigurala je, kao i prethodnih godina, organizacija Luciano Lamma predvođena Giuseppeom Castellanom, u čijoj organizaciji je do sada u ovom dijelu Italije boravilo više od 12.500 djece, dobi između pet i 14 godina, koja su ostala bez jednoga ili oba roditelja ili koja dolaze iz porodica lošeg imovinskog stanja.

Sam susret djece i italijanskih porodica bio je veoma emotivan i iskazivao je toplinu i pažnju koju porodice sa Sicilije iskazuju prema djeci iz Bosne i Hercegovine.

Ambasador Kesić je pozdravio prisutne i izrazio zahvalnost italijanskim porodicama i asocijaciji Luciano Lamma na gostoprimstvu i velikoj podršci koju daju mališanima iz BiH.

Inače, ceremoniji su prisustvovali predstavnici regionalne vlasti i načelnici italijanskih općina u kojima će djeca boraviti, te predstavnici sindikata CIGL i biskup iz Piazza Armerine.

Ambasador Kesić se po završetku ceremonije u sjedištu prefekture provincije Enna sastao s prefektom, načelnicima općina i najvišim predstavnicima lokalnih vlasti s kojima je razgovarao o unapređenju saradnje regije Sicilija s BiH.