BiH
0

FOTO / 30 godina bratimljenja Sarajeva i Tijanjina

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Kemal Grebo upriličili su danas u Gradskoj upravi susret s višečlanom privrednom delegacijom pobratimskog kineskog grada Tijanjina, koju predvodi Yang Lianfang.

Prijemu su prisustvovali ambasador Narodne Republike Kine u BiH Wang Fuguo, kantonalni ministar privrede Rusmir Sendić, kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić i zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović.

Gradonačelnik Alija Behmen je kazao da ovaj susret predstavlja priliku da se intenzivira i unaprijedi kako privredna, tako i kulturna, obrazovna, zdravstvena i naučna saradnja između gradova Sarajeva i Tijanjina, koji ove godine obilježavaju 30 godina pobratimskih veza.

"Želja nam je da današnjom prezentacijom privrednih kompanija uvežemo privredni i poslovni svijet Kantona Sarajevo i prijateljske Kine“, istaknuo je premijer Kantona Fikret Musić.

Nakon kratke prezentacije o stogodišnjem djelovanju Privredne komore KS-a na ovom području, njen predsjednik Kemal Grebo je kazao: “Mišljenja smo da se dugotrajno partnerstvo naša dva grada treba proširiti i na ekonomske odnose za šta postoje potencijali i obostrani interes, kao i Sporazum o saradnji potpisan s Privrednom komorom Grada Tijanjina 2001.“

Ukazavši na značaj ovakvih susreta, kantonalni ministar privrede Rusmir Sendić, kazao je da se kroz razgovore i neposredne kontakte naših i kineskih privrednika, otvaraju mogućnosti za unapređenje poslovno-tehničke saradnje, kao i za investiranje u Kanton Sarajevo i glavni grad Sarajevo, koji imaju potrebu za dinamičnim i modernim razvojem.

Šefica višečlane privredne delegacije Grada Tijanjina Yang Lianfang je istaknula da je Tijanjin lučka metropola danas s 13 miliona stanovnika, koja u posljednje vrijeme doživljava snažan razvoj.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što se nalazimo u Sarajevu koji je širom Kine poznat po svojoj bogatoj historiji i tradiciji“, kazala je.

Yang Lianfang je, također, podvukla 30 godina pobratimskih odnosa, te izrazila svoje uvjerenje u jačanje uzajamnih veza u oblasti privrede i ekonomije, i to u oblastima mašinogradnje, tekstila, farmacije, trgovine.