Mostar
514

25. godišnjica Armije RBiH: Vojska koja je odbranila državu, sve narode i građane

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine prošlo je 25 godina, a taj datum obilježen je u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja HNK i u Konjicu, Jablanici, Prozoru i Blagaju, kao i na mostarskim Šehitlucima.

Proučena je Fatiha i odata počast svima onima koji su dali živote u borbi za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Brojne delegacije boračkih udruženja, logoraša, drugih udruženja građana, kao i zvaničnici iz političkog života odali su počast poginulima, ali se i prisjetili tih dana, sad već daleke 1992. godine.

"Počeci Armije već su zabilježeni u historiji, a mi znamo da je prvi organizovani otpor kroz uniformu bio MUP Republike Bosne i Hercegovine i da nije bilo patriota u tim redovima, ne znam kako bismo se organizovali", kazao je Semir Drljević Lovac, ratni komandant i predsjednik JOB-a Mostar, napomenuvši da formiranje Armije korespondira s osnivanjem tzv. Herceg Bosne i nepovoljnog položaja te borbe protiv takve tvorevine.

Drljević je kazao još da dok god ima živih pripadnika Armije RBiH bit će napominjanja koje su stvari zle, šta nije dobro i kako treba dalje.

"Armija je najzaslužnija za slobodu i cjelovitost Bosne i Hercegovine te treba napomenuti da je ona zajedno sa MUP-om Bosne i Hercegovine bila jedina legalna formacija, formirana od nadležnog državnog tijela ove države. Ona je po svom nazivu, ali i ciljevima borbe, imala državni okvir, za razliku od drugih formacija i možemo slobodno reći paraformacija, koje nisu legalno osnovane i koje su imale odrednicu samo jednih naroda", rekao je Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK i ratni komandant.

Predstavnici udruženja logoraša kazali su da je zbog kulture sjećanja velika važnost obilježavanja ovakvih datuma te da nove generacije nisu dovoljno upoznate o historijskim činjenicama iz tog perioda.