BiH
12

22 godine od zatvaranja logora Sušica: I 12-godišnjaci su prolazili torture

Anadolija
Preživjeli Vlaseničani i drugi Podrinjci danas su obilježili 22. godišnjicu zatvaranja logora Sušica, u kojem je od maja do septembra 1992. godine, prema tvrdnjama svjedoka, ubijeno oko 1.600 Bošnjaka iz ovih krajeva.

Kroz logor Sušica, koji se nalazi nedaleko od centra Vlasenice, prošlo je oko 8.000 Bošnjaka iz Vlasenice, Rogatice, Sokoca, Han Pijeska, Žepe, Milića, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Šekovića i Kalesije. Mnogi muškarci i dječaci su prošli kroz najgore torture i maltretiranja, a žene i djevojke su silovane.

 Mevludin Ćatić je 1992. godine imao 12 godina. Vratio se u Vlasenicu, i prema njegovim riječima, živi oko 200 metara od nekadašnjeg logora. Prisjetio se užasa iz 1992. godine.

"Komšije su odvele mene i moju porodicu. Među prvima smo odvedeni u logor. Tu smo bili dva dana i dvije noći. Ležali smo na betonu, nismo imali ništa. Treći dan smo pokupljeni i odvedeni u autobuse prema Kladnju", ispričao je Mevludin.

On je kazao da su zarobljenici u logoru "svakodnevno provocirani i maltretirani od strane srpskih vojnika, među kojima su i neki policijski službenici".

Među okupljenim Vlaseničanima je bila i Šemsa Durić, kojoj je u logoru Sušica ubijen sin Jasmin, koji je imao 15 godina.

"Ovdje mi je nestao sin. Nikome ništa nije skrivio. Muž mi je bio ovdje mjesec dana, a onda je odveden u Batkoviće. Teško je, guši me, ne mogu da pričam. Teško je govoriti onome ko izgubi nekoga svoga. Da mi je makar naći kosti svoga sina“, ispričala je Šemsa.

 Današnje obilježavanje godišnjice stradanja u logoru Sušica organizovali su Savez logoraša BiH, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica i Preporod. U okviru obilježavanja godišnjice održan je i šesti memorijalni pohod od Turalića kod Kladnja do Sušice, u kojem je učestvovalo oko 200 osoba. Radi se o trasi puta kojom su Podrinjci 1992. godine spašavali svoje živote.

 U gradskoj Harija džamiji je proučen tevhid. Žene koje su prisustvovale vjerskom dijelu programa u kasnim poslijepodnevnim satima su pješke došle do ulaza u krug nekadašnjeg logora, gdje su se spojile sa kolonom učesnika memorijalnog pohoda.

 Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, kazao je da je logor Sušica jedan od 657 logora koji su postojali u BiH za vrijeme rata od 1992. do 1995, kroz koje je prošlo 200.000 logoraša. Dodao je da je i 30.000 logoraša ubijeno, dok je njih 25.000 silovano.

 "Ovakav zločin se ne pamti u novijoj historiji, na tako malom prostoru, u tako malom vremenskom periodu. Mi u Savezu u kontinuitetu obilježavamo godišnjice stradanja. Mi moramo našoj djeci i omladini prenositi loša iskustva koja smo imali 1992. godine“, kazao je Mešković.

 On je napomenuo da se u BiH ne može živjeti u prošlosti, te da se mora obezbijediti svjetlija budućnost mlađim generacijama.

"Nemojte dozvoliti da učinimo ijedan pogrešan korak, da se za 50 godina ponovo desi zločin kao što se desio devedesetih godina“, kazao je Mešković.

Prema podacima vlaseničkih udruženja žrtava, među ubijenim civilima u logoru je i oko 280 dječaka mlađih od 18 godina. Kroz logor je prošlo i oko 700 žena i djevojaka, a mnoge od njih su silovane i ubijene. Žene su uglavnom silovane u stražarnici koja se nalazi u blizini hala zloglasnog logora.

Za zločine na području Vlasenice, uključujući i logor Sušica, dosad su osuđene samo tri osobe. Haški tribunal je 2005. osudio Dragana Nikolića Jenkija, bivšeg upravnika Sušice, na 20 godina zatvora, dok je Sud BiH osudio Predraga Bastaha i Gorana Viškovića na ukupno 40 godina zatvora za zločine počinjene u Vlasenici i Sušici. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora, pred Sudom BiH je oslobođen zbog godina starosti.