BiH
2

21. godišnjica Đildine smrti: Navijači Želje i Sarajeva položili cvijeće

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnji dan, prije 21 godinu, u sarajevskom naselju Pofalići, snajperskim hicem sa Grbavice ubijen je Dževad Begić Đilda, nekadašnji vođa navijača FK Željezničar. Porodica, prijatelji, saborci i poznanici odali su počast ovom velikom čovjeku, heroju i branitelju grada Sarajeva.

Đilda je 11. jula 1992. sa još 100 svojih saboraca otišao na transfuziologiju na Koševu dati krv za ranjene Sarajlije. Pri povratku, preko motorole je pozvana pomoć, jer je nekoliko osoba ranjeno na raskrsnici na Pofalićima. Nije oklijevao, već je motorolu ostavio sarajevskoj heroini Mujesiri Duraj Žutoj i krenuo u pomoć ranjenicima. Nažalost, tokom pružanja pomoći i izbavljanja jedne ranjene žene, snajper sa Grbavice zauvijek je prekinuo život tada 26-godišnjeg vođe navijača Željezničara.

"Kada je Peci došao i rekao nam da više nema Đilde, pogledala sam ga i došlo mi je da ga zadavim. Kad se sjetim šta smo sve prošli... Šta ćeš, neko je morao poginuti da bi drugi preživjeli. Ne trebamo ovaj dan zaboraviti. Naša djeca trebaju da se sjećaju Đilde", kazala je Duraj za naš portal.

Halil Begić kaže da je njegov brat Đilda živio za raju, prijatelje, ovaj grad i Želju, koji mu je uvijek bio na prvom mjestu.

"Bio je jedan od heroja ovog grada. Grbavica, koja mu je bila sve, došla mu je glave. Meni je drago što se osim starijih generacija, Đilde sjeća i mlađa raja, oni koji su rođeni poslije njegove smrti. Meni je veoma drago kad na svakoj utakmici navijači sa juga pjevaju pjesme o mom bratu", kazao je Halil.

Nekadašnji komandant Zelenih beretki Emin Švrakić kazao je da Đilda i njegov duh još uvijek žive među građanima Sarajeva.

"Kad me pitaju ko je branio ovaj grad, ja kažem sarajevska raja i jalija. Đilda je bio jedan od njih, on je narodni heroj Sarajeva i BiH. Njemu i njegovom bratu želim lijepi džennet", kazao je Švrakić.

Đilde se sjetio i ratni komandant i dobitnik Zlatnog ljiljana Sejo Alić. Kaže da je na današnje odavanje počasti Đildi pozvao mnoge političare, no, kao i mnogo puta do sada, niko se nije odazvao.

Cvijeće na spomenik Đildi položili su i simptizeri FK Sarajevo. Arif Džaferagić Brko o Đildi je imao samo riječi hvale.

"Imali smo odličnu saradnju i između nas je vladalo pravo drugarstvo. Pomagali smo jedni drugima. Ako je njima trebala pomoć, navijači Sarajeva su bili tu i obrnuto. Živjeli smo za ovaj grad i ovu državu. On je osvijetlio obraz Manijaka i sve generacije trebaju poštovati njegov lik i djelo. U ime veterana Hordi zla želim mu laku zemlju bosansku i da se nikada ne zaboravi šta je uradio za Želju i Manijake. Južna tribina na Grbavici trebala bi nositi njegovo ime, jer je on to zaslužio svojom hrabrošću, borbenošću i djelima", kazao je Džaferagić.

Nakon polaganja cvijeća na Pofalićima, porodica i prijatelji uputili su se prema Kovačima, gdje je Đilda ukopan. U 18:00 sati navijači Željezničara će također odati počast Đildi i položiti cvijeće na spomenik na Pofalićima.