Nikola Špirić
0

"2010. treba biti godina dijaloga unutar BiH"

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić očekuje da će naredna godina biti godina dijaloga unutar BiH, a ne dijaloga s međunarodnim institucijama.

"Ne mislim da dijalog s međunarodnim institucijama treba izbjegavati, ali BiH treba da počiva na unutrašnjem dijalogu, uz pomoć međunarodnih institucija. To bi pokazalo da polako demokratski odrastamo na evroatlantskom putu", rekao je danas Špirić novinarima u Sarajevu.

Uz konstataciju da je 2010. predizborna godina, predsjedavajući VMBiH je naveo da bi volio da se u BiH stvore uvjeti za civilizacijske rasprave o svim otvorenim pitanjima.

Ističe da treba pokušati narednu godinu učiniti što produktivnijom u političkom smislu, za što je potreban patriotizam svih, ali ne krije da će biti teških tema i rasprava.

"Kada ne ide dobro s evropskim standardima, onda se pribjegava balkanskim standardima, a to je sijanje straha i ravnoteže straha, a svi dosadašnji izbori su dobijani na ravnoteži straha, a ne na programu, promociji i ekonomiji", ocjena je Špirića.

Stoga poručuje da želi da se 2010. godina u tom smislu razlikuje od ostalih.

Špirić je također mišljenja da će u narednoj godini još biti velikih udara efekata globalne ekonomske i finansijske krize te kaže da će biti pravo umijeće nositi se s tim izazovima.

Njegova je ocjena da će efekti krize potrajati duže i da će vlasti imati zadatke da se nose s nepopularnim mjerama da bi se sačuvala makroekonomska stabilnost.

Govoreći o radu VMBiH u ovoj godini, predsjedavajući Špirić smatra da bi državna vlada ostvarila mnogo bolje rezultate da je bilo više političke volje. Navodi da je i pored toga VMBiH ispunio više od 70 posto obaveza iz svog plana rada.