Prijem kod ambasadora Szunyoga
0

20 studenata iz BiH odlazi na češke univerzitete

FENA
(Foto: /Sarajevo-x.com)
Ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Szunyog uručio je u ponedjeljak, na svečanosti upriličenoj u rezidenciji češkog ambasadora, poklon pakete s informativnim materijalima o Republici Češkoj, studentima koji će od septembra studirati na nekom od čeških univerziteta.

Stipendiranje osam dodiplomaca, deset magistranata i dva doktoranta nastavak je kontinuiranie angažiranosti Ambasade i Vlade Republike Češke u omogućavanju bh. studentima da visoko obrazovanje steknu u Republici Češkoj.

"Mi smo vrlo ponosni na ovo što radimo, ali i na bh. studente koji su, po pravilu, vrhunski studenti u Republici Češkoj", kazao je Szunyog.

Samo za ovu školsku godinu, Republika Češka je za bh. studente izdvojila 350.000 KM. Godišnje, ova zemlja za studiranje više od 100 studenata iz BiH izdvoji više od 1,5 miliona KM.

"To je veliko iskustvo i presretna sam što već tri godine studiram filozofiju u Češkoj Republici. Prošla sam kroz program učenja češkog jezika koji traje osam mjeseci i nakon toga polagala prijemni za željeni fakultet", kazala je Maša Marić, stipendistica češke Vlade.

Stipendisti će narednih godina pohađati državne univerzitete u Brnu, Olomoucu, Zlinu, Usti nad Labem i Pragu.