{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2.000 učenika će jedan dan raditi u firmama

F
7.9.2011. u 16:20
0
20
2.000 učenika će jedan dan raditi u firmama
0
Udruženje Infohouse realizirat će i ove godine projekt "Volontiraj - kreditiraj" koji srednjoškolcima iz BiH pruža mogućnost za radno angažiranje na jedan dan i tako stupe u kontakt s poslodavcima, vladinih institucija i nevladinih organizacija, a prvi put taj projekt podržava Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Predstavnici Udruženja naglasili su na pres-konferenciji, upriličenoj tim povodom u srijedu u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, da će taj tzv. socijalni dan biti održan 7. oktobra, a u njemu će sudjelovati oko 2.000 učenika iz 150 škola u BiH. Toga dana učenici, umjesto u školu, odlaze na radna mjesta u nekoj od firmi, vladinih institucija, organizacija ili ustanova. Tako dobiju priliku da steknu osjećaj za rad i sticanje radnih navika.

Federalni resorni ministar Damir Mašić izrazio je, uime Ministarstva, zadovoljstvo zbog prilike da sudjeluju u tako korisnom projektu te se obećao angažirati za proširivanje i jačanje tog projekta u narednom periodu.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Po njegovim riječima, na Socijalni dan deset učenika iz BiH će biti angažirano u uredu Ministarstva obrazovanja u Sarajevu i sjedištu u Mostaru. Jedan učenik radni dan će provesti na mjestu ministra, a ostali će biti angažirani po drugim službama u Ministarstvu.

Mašić je obećao da će, na narednoj sjednici Vlade FBiH, ostale ministre pozvati da se uključe u ovaj projekt i na Socijalni dan omoguće radno angažiranje određenog broja učenika u svojim ministarstvima.

Direktorica Udruženja Dženana Alađuz nije krila zadovoljstvo zbog činjenice da se u ovaj projekt uključilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te istakla da je od početka realizacije putem tog projekta bilo radno angažirano oko 5.000 mladih osoba iz raznih krajeva BiH.

Nikola Trifković učenik je Treće gimnazije i sudionik projekta "Volontiraj - kreditiraj". On kaže da je radno angažiranje učenika barem na jedan rad prilika za sticanje iskustva i vještina, ali i neka vrsta pomoći u odabiru budućeg zanimanja.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Učenik Trifković i ministar Mašić zajednički su apelirali na poslodavce u BiH da se uključe u ovaj projekt i tako mladima pruže priliku da nauče cijeniti rad i steknu radne navike. Podsjetili su da je 30. septembar rok za prijavu poslodavaca za sudjelovanje.

U projekt "Volontiraj - kreditiraj" od početka je uključena Privredna komora KS-a. Direktorica Rusmira Mandić kazala je da oblast privrede ima potrebu za angažiranjem posebno mladih kadrova, ali da ima problem s profilom tih ljudi prilikom zapošljavanja. Stim u vezi uputila je svojevrsni apel nadležnim organima da se angažiraju na sistemskom rješenju nastavnog plana i programa u školama i fakultetima i programa razvoja privrede.

Udruženje Infohouse pokrenulo je 2007. projekt "Volontiraj - kreditiraj" koji je tad realiziran u jednom gradu. Ove godine za sudjelovanje u tom projektu očekuje se sudjelovanje oko 60 bh. gradova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: