"Volontiraj - kreditiraj"
0

2.000 učenika će jedan dan raditi u firmama

FENA
Udruženje Infohouse realizirat će i ove godine projekt "Volontiraj - kreditiraj" koji srednjoškolcima iz BiH pruža mogućnost za radno angažiranje na jedan dan i tako stupe u kontakt s poslodavcima, vladinih institucija i nevladinih organizacija, a prvi put taj projekt podržava Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predstavnici Udruženja naglasili su na pres-konferenciji, upriličenoj tim povodom u srijedu u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, da će taj tzv. socijalni dan biti održan 7. oktobra, a u njemu će sudjelovati oko 2.000 učenika iz 150 škola u BiH. Toga dana učenici, umjesto u školu, odlaze na radna mjesta u nekoj od firmi, vladinih institucija, organizacija ili ustanova. Tako dobiju priliku da steknu osjećaj za rad i sticanje radnih navika.

Federalni resorni ministar Damir Mašić izrazio je, uime Ministarstva, zadovoljstvo zbog prilike da sudjeluju u tako korisnom projektu te se obećao angažirati za proširivanje i jačanje tog projekta u narednom periodu.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Po njegovim riječima, na Socijalni dan deset učenika iz BiH će biti angažirano u uredu Ministarstva obrazovanja u Sarajevu i sjedištu u Mostaru. Jedan učenik radni dan će provesti na mjestu ministra, a ostali će biti angažirani po drugim službama u Ministarstvu.

Mašić je obećao da će, na narednoj sjednici Vlade FBiH, ostale ministre pozvati da se uključe u ovaj projekt i na Socijalni dan omoguće radno angažiranje određenog broja učenika u svojim ministarstvima.

Direktorica Udruženja Dženana Alađuz nije krila zadovoljstvo zbog činjenice da se u ovaj projekt uključilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te istakla da je od početka realizacije putem tog projekta bilo radno angažirano oko 5.000 mladih osoba iz raznih krajeva BiH.

Nikola Trifković učenik je Treće gimnazije i sudionik projekta "Volontiraj - kreditiraj". On kaže da je radno angažiranje učenika barem na jedan rad prilika za sticanje iskustva i vještina, ali i neka vrsta pomoći u odabiru budućeg zanimanja.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Učenik Trifković i ministar Mašić zajednički su apelirali na poslodavce u BiH da se uključe u ovaj projekt i tako mladima pruže priliku da nauče cijeniti rad i steknu radne navike. Podsjetili su da je 30. septembar rok za prijavu poslodavaca za sudjelovanje.

U projekt "Volontiraj - kreditiraj" od početka je uključena Privredna komora KS-a. Direktorica Rusmira Mandić kazala je da oblast privrede ima potrebu za angažiranjem posebno mladih kadrova, ali da ima problem s profilom tih ljudi prilikom zapošljavanja. Stim u vezi uputila je svojevrsni apel nadležnim organima da se angažiraju na sistemskom rješenju nastavnog plana i programa u školama i fakultetima i programa razvoja privrede.

Udruženje Infohouse pokrenulo je 2007. projekt "Volontiraj - kreditiraj" koji je tad realiziran u jednom gradu. Ove godine za sudjelovanje u tom projektu očekuje se sudjelovanje oko 60 bh. gradova.