BiH
199

160 godina od rođenja Tesle: Inovativnost je sposobnost duha u ovladavanju prirodom

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle Udruženje inovatora Republike Srpske i grada Banje Luke organizovali su izložbu u banjalučkom Domu omladine na kojoj su na 35 banera prikazani cjelokupni životni put i karijera ovog velikana.

Izložba će trajati od 8. do 17. jula, a na njoj su izloženi i radovi mladih inovatora iz Srednje građevinske i Srednje tehničke škole iz Banje Luke.

"Naše ministarstvo je podržalo brojne manifestacije organizovane povodom godišnjice rođenja velikana Nikole Tesle, tako da smo osim ove manifestacije podržali i izložbu koja je prošle sedmice istim povodom otvorena u Akademiji nauke i umjetnosti RS", izjavila je prije otvaranje izložbe Biljana Vojvodić, pomoćnica ministra za tehnologiju Ministarstva nauke i tehnologije.

Ona je najavila da će se slične manifestacije održavati tokom cijele godine.

"Organizovat ćemo i 10. jubilarno takmičenje inovacija koje podržava ministarstvo prosvjete i tehnološkog razovoja Republike Srbije. Pokrenuli smo malo obimniju kampanju koja je rezultirala većim brojem prijava tako da imamo dosta prijavljenih mlađih inovatora srednjoškolaca i studenata", rekla je pomoćnica Vojvodić i naglasila da se nada da će na takmičenju biti zadovoljavajući broj kvalitetnih tehnoloških inovacija koje će biti adekvatno nagrađene.

Stariji daju podršku mladim inovatorima

Izložbi je prisustvovala i Gordana Lihović, inovatorica i jedna od osnivačica Saveza inovatora RS.

"Već 16 godina Savez inovatora RS radi na tome da promoviše nauku i podrži rad mladih inovatora, a to postižemo organizovanjem Malog Inosta. Vrlo često nas iznenadi inovativnost pojedinaca, iako vlada opće mišljenje da današnja mladež nije dovoljno aktivna na tom polju", naglasila je iskusna Lihović.

Ona je naglasila da mladi imaju prekrasne ideje i da i ostvare ono čega se prihvate.

"Inovativnost se odnosi na sposobnost duha u ovladavanju prirodom i generacijski se ne može izmjeriti da je neka bila uspješnija od prethodne", kazala je Gordana Lihović u razgovoru za Klix.ba.

Mladost ima kreativne ideje

Među mladim inovatorima bili su Siniša Vujanić i Nikica Kovačević iz srednje Tehničke škole u Banjoj Luci koji su učestvovali na prošlogodišnjem Inostu, gdje su izložili rad inspirisan Teslinim brodom, a isti rad je izložen i na današnjoj izložbi.

"Ovaj projekat smo izabrali jer smo poštovaoci djela Nikole Tesle i bilo nam je lako da se odlučimo na to, jer sve što nas okružuje je na neki način ili Teslin izum ili je inspirisan njegovim naučnim radom", kazao je za Klix.ba mladi inovator Vujanić.

Dajana Todorović, Bojan Kravić i Srećko Đukić iz Srednje građevinske škole Banja Luka rade kao inovatorski tim pod imenom DSB, a na današnjoj izložbi su predstavili svoj dron na koji su dodali libelu pomoću koje se održava horizontalnost letjelice.

"Na dron smo spojili i uređaj 'skala crtica' pomoću kojeg možemo izmjeriti sve što smo snimili i to je veoma korisno u geodeziji", objasnila je Dajana.

Ona je izjavila da se za inovatorski posao zainteresovala početkom srednje škole, gdje su organizovane naučne sekcije, ali naglašava da se izumiteljskim radom voli baviti i individualno kad god za to ima slobodnog vremena.

Njen inovatorski tim DSB ove godine će izložiti svoj rad na takmičenju inovacija koji će biti organizovan u Banjoj Luci.