BiH
22

100 sadnica za 100 brojeva posađeno u sarajevskom parku Jezero

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sadnjom stotinu stabala u parku Jezero kod Pedijatrijske klinike i Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Sarajevu, magazin Ljepota&Zdravlje danas obilježava svoj jubilej - izlazak 100. broja, u čijem fokusu je podizanje ekološke svijesti.

U parku Jezero, koji je prvobitno uredila i o njemu brine Općina Centar, danas su glavna i odgovorna urednica magazina Ljepota&Zdravlje Jelena Joksimović te savjetnik načelnika Općine Centar Mustafa Resić posadili prve sadnice Pančićeve omorike, smrče i brijesta.

Ljepota&Zdravlje kao pokrovitelj ovog projekta ističe važnost očuvanja šuma, koje su pluća naše planete. Svake godine zbog požara i sječe Zemlja izgubi veliki dio svojih šuma. Stoga smo odlučili da se sadnjom novog mladog drveća zahvalimo prirodi što nam je omogućila život, te sačuvamo planetu za buduće generacije.

"Sretna sam zbog ovog projekta i zahvalna svima koji su omogućili da ovu ideju pretočimo u djelo, a to su prije svega Općina Centar i preduzeće 'Park', koje nam je puno pomoglo. Također, tu su i naši divni prijatelji koji su bili stub podrške našoj ideji. S razlogom su tu danas mališani hora 'Suncokreti' i s razlogom je izabran ovaj park, koji se nalazi ispod Ginekološke klinike i Pedijatrije, na kojoj se liječe najmlađi. Oni, kao i svi drugi mališani, s razlogom traže da se zapitamo kakav svijet ostavljamo njima, njihovoj djeci i djeci njihove djece. To bi trebalo da bude uređen i human svijet te zdravo prirodno okruženje", naglasila je Suzana Šačić, idejni tvorac projekta i direktorica marketinga magazina Ljepota&Zdravlje.

Ona je dodala da ne možemo odmah promijeniti svijet, ali možemo početi da ga mijenjamo u svom dvorištu, preduzeću, u parku – ovom i svakom drugom gdje posadimo drvo, jer "svako drvo koje posadimo nasljedstvo je koje ostavljamo našoj djeci".

Savjetnik načelnika Općine Centar Mustafa Resić kao jednu od glavnih strateških tačaka Općine Centar za 2016/17. godinu naveo je rad na uređenju zelenih površina, kojih na tom području ima više od 100 hektara.

"Do danas smo uredili oko 77 hektara parkovskih površina i nećemo stati na tome. Podržavamo ovakve projekte, jer i sami želimo da putem ekoloških inicijativa utičemo na zdravlje ljudi i ljepši izgled naših naselja. Želimo da naša djeca rastu i žive uz ova prekrasna stabla, čije krošnje život znače", rekao je Resić.

Pozivamo sve zainteresovane kompanije da nam se pridruže u ovom ekološkom projektu pod nazivom "Šuma života", te daju svoj doprinos sadnjom novih stabala ili kupovinom svega onoga što će pomoći da ovaj park zablista i bude mjesto relaksacije i odmora pacijenata Pedijatrijske i Ginekološke klinike, ali i svih građana BiH.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja svijeta, što je bila i prilika da sadnju stabala upriličimo dva dana ranije i tako proslavimo naš rođendan i Dan planete.

U revijalnom programu nastupio je dječiji hor Suncokreti – muzički svijet za male i mlade iz Sarajeva.