BiH
0

100 dana rada Vlade BPK

FENA
Goražde
Goražde
Stotinu dana rada Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) bila je tema današnje pres-konferencije u Goraždu. Premijer BPK-a Emir Frašto istakao je da je, uprkos nepovoljnim uvjetima za značajnije iskorake, kantonalna vlada u proteklom periodu uložila značajne napore da bi riješila brojne probleme, prije svih nezaposlenost.

Kao najznačajniji iskorak u tom smislu, premijer Frašto naglasio je usvajanje Zakona o imovini kojim se u zamjenu za otvaranje novih radnih mjesta, privrednicima nudi imovina BPK Goražde.

"Ova vlada je prva u Federaciji koja je takav zakon predložila Skupštini koja ga je na kraju i prihvatila, vodeći pri tome računa o interesima građana, smanjenju stope nezaposlenosti i privlačenju investicija u ovaj dio BIH“, pojasnio je Frašto dodajući da su efekti ovog zakona već vidljivi.

"Završen je ugovor s jednom bh.kompanijom koja će uskoro u nekoliko faza uposliti više od 600 radnika. U vremenu koje slijedi nastojat ćemo i sistem obrazovanja uskladiti s potrebama goraždanske privrede, a prvi korak je otvaranje odjeljenja mašinskog fakulteta u Goraždu“, kazao je premijer BPK-a.

Naglašeno je da će osim Zakona o imovini, BPK-a biti prvi u Federaciji koji će zakonom uvesti obavezno srednje obrazovanje.

Istaknuto je da se od viših nivoa vlasti, prvenstveno od Vlade Federacije BiH, očekuje značajnija finansijska podrška.