BiH
2

10 miliona eura za efikasnije upravljanje čvrstim otpadom

FENA
Bosse Hedberg (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Bosse Hedberg (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U cijeloj Bosni i Hercegovini danas je počela kampanja o podizanju javne svijesti i implementacija plana strateškog upravljanja čvrstim otpadom.

BiH je dobila sredstva od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne agencije za razvoj (IDA) za realizaciju drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom. Uz ovo BiH je dobila grant od Švedske međunarodne korporativne agencije za razvoj (SIDA) za potrebe općinskih programa za upravljanje čvrstim otpadom.

Borislav Vuković, predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglasio je da će u ovaj projekt biti uloženo deset miliona eura.

"Na investicije će se potrošiti 7,5 miliona eura, a na izgradnju i poboljšanje kapaciteta 2,5 miliona eura. Projekti će se odvijati u Prijedoru, Zvornku i Mostaru. Inače, zaštita životne sredine obaveza je BiH na putu za Evropsku uniju", izjavio je Vuković.

Već sutra Švedska će potpisati ugovor s još šest općina u mostarskoj regiji, koje će dobiti sredstva i priliku da se uključe u kampanju upravljanja čvrstim otpadom, najavio je švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg.

"Bosna i Hercegovina je predivna zemlja koja može profitirati od svoje ljepote. Čisto okruženje je ono što treba brinuti sve od običnog čovjeka da vrha vlasti. Kada se završi ova kampanja siguran sam da ćemo imati jedno osvješćenje kod građana BiH i imat ćemo čistije rijeke i okoliš", dodao je švedski ambasador.

Za spomenutu kampanju u koju će biti uloženo 10 miliona eura u oba entiteta. Projekt će se realizirati u 30 općina i tako će se pomoći unapređenju regionalnih odlagališta čvrstog otpada.

Miloš Jokić, pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoja u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, izjavio je da će kampanja trajati 12 mjeseci.

"Kampanja za upravljanje čvrstim otpadom već nekoliko godina se vodi u oba entiteta. Trenutno se radovi izvode na regionalnim deponijama u Banjoj Luci, Bijeljini, Prijedoru i Zvorniku. Ovi projekti će se finansirati od sredstava Svjetske banke i Vlade RS-a s učešćem 10 posto. Ukupna vrijednost projekta je 18 miliona dolara i trebao bi biti zaključen 2014. godine, ali zbog priključivanja novih regija za projekte upravljanja čvrstim otpadom vrijeme završetka sigurno će biti produženo", kazao je Jokić.

U BiH se infrastruktura upravljanja čvrstim otpadon slabo razvija i predstavlja glavni problem u zaštiti okoliša. Drugi problem su mali postojeći kapaciteti za odlaganje čvrstog otpada. To je rezultiralo velikim brojem ilegalnih odlagališta, na cestama, u rijekama, napuštenim rudnicima, što predstavlja rizik po zdravlje stanovništva i okoliš.

Cilj ovog projekta je podrška i promocija udruživanja općina za izgradnju sanitarnih deponija. Podizanje nivoa usluga, kroz prijevoz, sakupljanje, naplatu i odlaganje otpada, te podizanje javne svijesti o konceptima upravljanjem otpadom.