Položeno cvijeće na groblju Bare
0

10 godina od smrti Davorina Popovića, legende "Indexa"

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U organizaciji Direkcije muzičke nagrade Indexi u subotu u 11.30 sati prijatelji i bliski suradnici Davorina Popovića položili su cvijeće na njegov grob na Barama i tako obilježili 10. godišnjicu smrti legendarnog pjevača grupe "Indexi".

"Navršava se 10 godina od smrti Davorina Popović, legendarnog Pjevača, člana Indexa od 1964. godina. Svi koji su ga poznavali reći će da je život slavio u svakom trenutku i koliko god je veličan kao zvijezda, bio je sasvim obični čovjek", navodi se u saopćenju Direkcije.

Davorin Popović je muzičku karijeru počeo u "Lutalicama", a "Indexima" pristupa krajem 1964. i zaštitni je znak grupe sve do njenog kraja 2001. godine.

Kao vokalni solist, ali opet uz podršku matične grupe, objavio je tri albuma "Svaka je ljubav ista" (1975), "S tobom dijelim sve" (1984) i album istog naziva, ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a nastupio je i na Eurosongu 1995., kada je predstavljao BiH s pjesmom "21. vijek".

Kao član "Indexa", dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, te "Estradne nagrade Jugoslavije".

Davorin Popović je umro 18. juna 2001. godine u rodnom Sarajevu.