Titule za ponos
0

10 doktora nauka Univerziteta u Sarajevu za evropsko tržište rada

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je promovirano deset doktora nauka.

Predstavljeni su doktori iz metodoloških, tehničkih, farmaceutskih, ekonomskih, političkih, medicinskih nauka te odbrane i sigurnosti.

Na čast doktora metodoloških nauka iz oblasti fizike promoviran je Vanes Mešić, doktor odgojnih nauka Željko Filipović, doktor tehničkih nauka Mladen Burazor, doktor farmaceutskih nauka Bashkim Kastrati, doktori ekonomskih nauka Jasmina Selimović, Džafer Alibegović, Izet Bajrambašić, doktor odbrane i sigurnosti Taib Spahić, doktor političkih nauka Jasna Jelisić, te doktor medicinskih nauka Đemil Omerović.

"Mi obrazujemo za evropski prostor visokog obrazovanja i istraživanja, za evropsko tržište rada", kazao je Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.

Avdispahić je naglasio vrijednost doktorske titule u našem društvu i kazao da je ona vrijedna svoga imena i da je prema internacionalnim standardima, te da su ovi ljudi snaga i kapacitet koji će doprinijeti bržem i uspješnijem razvoju Univerziteta i akademske zajednice BiH i sigurno pojačati i ubrzati privredni razvoj BiH.

"U 21. vijeku, u doba novih tehnologija i globalizacija, sticanje doktorske titule ne znači nužno odlazak, imigraciju, nego upravo obrnuto, može značiti međunarodnu saradnju, sticanje kompetencija koje će te standarde realizovati sada i ovdje", istakao je.