Sarajevo
0

1. oktobra ulična kampanja "Odlučujmo ravnopravno!"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s nevladinim udruženjem “Žene ženama” i Udruženjem "Fondacija lokalne demokratije" organizira 1. oktobra uličnu kampanju pod nazivom "Odlučujmo ravnopravno!" na općim izborima 2010.

Ulična kampanja će biti održana na Trgu ispred BBI centra u Sarajevu od 12 do 14 sati. Građanima će biti dijeljeni plakati i drugi promotivni materijal.

Osim aktivistkinja nevladinih organizacija u kampanji će učestvovati žene kandidatkinje, građani i građanke. Svrha kampanje je povećanje svijesti javnosti o značaju većeg učešća žena u političkom i javnom životu, animiranje biračkog tijela za veći izlazak na izbore i animiranje biračkog tijela da svoj glas daju i ženama kandidatkinjama da bi se postigli evropski standardi i zahtjevi Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, prema kojima u parlamentima žene i muškarci treba da odlučuju ravnopravno, što u bosanskohercegovačkim prilikama znači izbor većeg broja žena - najmanje 40 posto - u svaki od parlamenata za koji se provode izbori.

Ovaj standard, prema postojećim podacima i analizama, do sada nije ispunjen, saopćeno je iz Gender centra FBiH.

Kampanja "Odlučujmo ravnopravno!" provodi se u većini gradova Federacije Bosne i Hercegovine.