Stav Radojičića i Govedarice
0

"1. mart nije praznik dok se ne usvoji zakon o praznicima BiH"

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
"Republika Srpska ima svoj Zakon o praznicima prema kome 1. mart nije praznik i percepcija o tom datumu u RS je negativna", izjavio je danas predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić.

"Mi 1.mart vidimo kao jedan od datuma koji je doveo do ratnog konflikta na ovim prostorima zbog jednostranih odluka", rekao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i dodao da ne postoji zakon o praznicima BiH po kojem bi danas bio praznik - Dan nezavisnosti BiH.

Dio Federacije BiH, kako kaže, obilježava ovaj datum, valjda, "po nekim ratnim zakonima".

(Ne) proslavljanje 1.marta je, navodi Radojičić, jedna od tema o kojoj ne postoji saglasnost u BiH, jer je u RS danas običan radni dan.

I šef poslanika SDS-a u parlamentu RS Vukota Govedarica navodi da je BiH "zemlja čuda" jer svi mediji u Federciji BiH prenose da je to državni praznik, a da ga ne proslavlja RS, i jedan dio Federacije BiH.

Dok se ne usvoji zakon o državnim praznicima, kako kaže, 1.mart neće biti "poštovan u RS".

Govedarica navodi da "svako lično ima pravo da slavi bilo koji datum, ali ne i institucije, ukoliko za to ne postoji zakonsko uporište i ako iza toga ne stanu sve strane u BiH".

Podsjećanja radi, Daytonski mirovni sporazum kaže da svi propisi Republike BiH ostaju na snazi dok se ne promijene ili ponište, a Zakon o državnim praznicima nije poništen i još uvijek je na snazi.