Željko Komšić
0

"1. mart je Dan nezavisnosti BiH i tiče se cijele države"

FENA
Željko Komšić (Foto: Arhiv)
Željko Komšić (Foto: Arhiv)
Dan nezavisnosti BiH je dan koji se tiče čitave države jer je tog 1. marta 1992., 64 posto Bosanaca i Hercegovaca izašlo na referendum i glasalo za nezavisnost, kazao je danas novinarima, uoči predavanja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Na referendum je izašlo mnogo više ljudi nego što se to danas pominje. U tih 64 posto bili su pripadnici svih naroda i manjina i ne postoji nijedan razlog da u trenutnim političkim odnosima negiramo ovu činjenicu", kazao je Komšić.

Komentirajući izjave premijera RS-a Milorada Dodika koji referendum o nezavisnosti održan 1. marta naziva "danom preglasavanja", Komšić je istakao da "ne zna na šta Dodik misli".

"Ko je koga preglasao i da li je Dodik bio u referendumskoj komisiji i brojao listiće? Pustite Dodika, on svaki dan nešto novo doda i referirat se na ono što on izjavljuje svakog dana čovjeka bi odvelo samo u jednu prostačku svađu", kazao je Komšić.

Obraćajući se studentima FPN-a o temi "Dan nezavisnosti države BiH u kontekstu evropske političke budućnosti" Komšić je poručio da se ne smije zaboraviti da je BiH nezavisna i suverena država s evropskom budućnošću.

"Moja poruka svim Bosancima i Hercegovcima je uvijek ista: možete se razočarati u porodicu, prijatelje i politiku, ali nije logično da se razočarate u svoju zemlju jer vam je to jedino mjesto koje zovete svojim domom", poručio je Komšić.