Evropska unija
0

1,2 miliona eura za razvoj demokratije i ljudskih prava u BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Evropska unija je odobrila 13 novih projekata za podršku razvoju demokratije i ljudskih prava u BiH, koji će u iznosu od 1,2 miliona eura biti finansirani putem Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Na prezentaciji ovih projekata u Sarajevu u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH istaknut je njihov značaj za jačanje uloge civilnog društva u promoviranju ljudskih prava i demokratskih reformi.

Odabrane projekte će provoditi 13 bh. nevladinih organizacije, a oni će biti fokusirani na različita pitanja ljudskih prava, kao što su socijalna politika, jednakost spolova, prava manjina, starih osoba, zaštita okoliša, maloljetnička delinkvencija, zaštita osoba s posebnim potrebama te prava radnika i pacijenata.

Šefica sektora operacija I Delegacije EU u BiH Maria Farrar-Hockley ukazala je na značaj instrumenta EIDHR u jačanju uloge civilnog društva na zadacima jačanja demokratije i ljudskih prava.

Ona je ocijenila da je u našoj zemlji na ovom planu ostvaren napredak, ali da je neophodno još mnogo rada da bi BiH postala istinski demokratsko društvo u kojem će se poštivati ljudska prava i slobode.

"Potrebno je imati jako civilno društvo koje će raditi na tome. I ovi projekti će pomoći da se približimo zadatim ciljevima", navela je Farrar-Hockley.

EIDHR je nastao 1994. godine na inicijativu Evropskog parlamenta. Projekte koji se finansiraju iz ovog programa implementiraju nevladine i druge neprofitne organizacije, a za njih nije potrebna saglasnost države.

U BiH je od 2001. do 2008. godine u okviru ovog programa odobreno 102 projekta od 6,5 miliona eura.

U decembru prošle godine objavljen je i poziv za nove projekte iz budžetske linije 2009. i bit će otvoren do 18. februara.