BiH
21

"Sejdić - Finci" riješiti do maja 2015. kada BiH preuzima predsjedavanje Vijećem Evrope

Anadolija
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
 Članovi Monitoring tima Vijeća Evrope razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Mladenom Ivanićem, Senadom Šepićem, Ismetom Dervoz i Boškom Tomićem o primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić – Finci" u svjetlu predstojećih opštih izbora u BiH.

Članovi Monitoring tima upozorili su poslanike i delegate PSBiH da bi novoizabrane vlasti u BiH trebale da riješe pitanje primjene te presude do maja 2015. godine, kada bi BiH trebalo da preuzme predsjedavanje Vijećem Evrope.

Članovi Stalne delegacije PSBiH u PSVE zajednički su istakli da očekuju da će ovo pitanje, koje predstavlja ključnu prepreku na evropskom putu BiH, biti riješeno u roku od šest mjeseci nakon održavanja opštih izbora, navodeći da će politička volja za primjenu presude u slučaju "Sejdić – Finci“ biti jedan od ključnih kriterija u pregovorima za formiranje buduće vlasti u državnim institucijama.

Članovi Monitoring tima Vijeća Evrope iskazali su tokom ovog razgovora duboko žaljenje zbog žrtava i ogromnih šteta koje je BiH pretrpjela u nedavnim poplavama.