Ukoliko su na stanju
0

Bh. državljani već odlaze na vakcinaciju u Srbiju, moguće i birati vakcine

N. V.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
U Srbiji je od danas dozvoljena vakcinacija i državljana Bosne i Hercegovine na bilo kojem mjestu, bez najave i besplatno, međutim, ne možete znati koju vakcinu ćete primiti dok ne dođete na vakcinalni punkt.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije su potvrdili za Klix.ba da je državljanima BiH za vakcinaciju potreban samo lični identifikacijski dokument te da mogu doći na bilo koji punkt u državi.

U Srbiji je moguće vakcinisati se sa nekoliko vrsta vakcina - Pfizer, AstraZeneca, kineske vakcine, Sputnik V, međutim, od mjesta vakcinacije zavisi i koju ćete vakcinu dobiti. Tamo gdje imaju više vrsta na raspolaganju, možete i birati svoju dozu.

Dosta građana je već jutros otišlo u Srbiju kako bi se vakcinisalo s obzirom na to da je imunizacija osoba mlađe i srednje životne dobi u Federaciji BiH još uvijek daleko, a u Republici Srpskoj također imaju poteškoća u vezi s određenim dozama vakcina, tačnije Sputnikom V.

Neki od čitalaca su nam se javili kako bi ispričali svoje iskustvo pa tako jedna od državljanki BiH kaže da je otišla u Šabac i vakcinisala se Pfizerom, gdje je mogla birati između te i kineske vakcine, no naglašava da su doze Pfizera u ovom gradu pri kraju.

Ističe i da na vakcinalnom punktu u ovom gradu nije bilo gužve te da je odmah po dolasku došla na red.

Njoj su rekli da doza AstraZenecine vakcine i Sputnika V uglavnom nema te da ih, i kada stignu, koriste samo određenim danima.