{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banja Luka obilježila Dan oslobođenja od fašizma: Historija se sve manje poštuje

A
22.4.2013. u 15:48
0
10
Banja Luka obilježila Dan oslobođenja od fašizma: Historija se sve manje poštuje
0
Banja Luka obilježila Dan oslobođenja od fašizma: Historija se sve manje poštuje
Foto: Anadolija
Banja Luka je nizom kulturnih i sportskih manifestacija danas proslavila 22. april, Dan oslobođenja od fašizma i Dan Grada.

U okviru proslave, vijence na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata položili su premijerka RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, delegacije SUBNOR-a Banja Luke, te političkih partija i pojedinih udruženja građana.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić kazao je da je "68 godina od oslobođenja Banje Luke od okupatorskih fašističkih snaga povod da se ističe da su Banjalučani kao i brojni građani BiH bili učesnici najmasovnijeg antifašističkog pokreta u tadašnjoj Evropi“.

"Mnogi od njih su za to položili svoje živote, mnoge civilne žrtve su pale zato što su podržavale NOP i Banja Luka zato posvećuje pažnju tom datumu. Narodni heroji imaju svoj položaj u historiji, i samim tim što se ovaj dan i dalje obilježavamo kao Dan Banje Luke, govori da oni nisu zaboravljeni“, kazao je Radojičić.

Na trgu Palih boraca kod spomenika i bisti narodnih heroja danas se okupilo veoma malo građana. U izjavi za agenciju Anadolija, oni s kojima smo razgovarali, kažu da imaju osjećaj da sve vrijednosti NOR-a koje baštine, polako nestaju.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Živko Radišić, bivši član Predsjedništva BiH, istakao je da se "nikada ne može iskazati dovoljno pijeteta žrtvama NOR-a i odužiti se onima koji su sebe ugradili u slobodu i poslijeratni razvoj“.

Podvukao je da Banja Luka "može i mora biti ponosna na svoju anfitašističku prošlost, ali da se nažalost historija sve manje poštuje, ljudi se polako odriču svoje slavne prošlosti i ponašaju kao da je historija od njih počela“.

"Ja sam dijete iz partizanske porodice i stoga svake godine dolazim na ovaj dan da se poklonim sjenama onih koji su nam darivali slobodu, i ne razumijem zašto se to sada više ne zove Dan oslobođenja Banje Luke nego Dan Grada. To je sramota jer historiju niko ne smije prekrajati “, kazala je za agenciju Anadolija Dragica Dragić.

Gradske vlasti i ove godine su odustale da u povodu Dana grada dodijele najveće priznaje - Ključ Grada.

U izjavi za agenciju Anadolija gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović kazao da je riječ "o izuzetnom priznanju koje za sobom nosi i titulu počasnog građanina Banje Luke, te da komisija za dodjelu priznanja nije ocijenila da postoji ijedan pojedinac koji bi to priznanje mogao dobiti“.
Živko Radišić (Foto: Anadolija)
Živko Radišić (Foto: Anadolija)

"Ja mislim da ima više onih koji bi ih trebali dobiti nego što ima ključeva. Ima zaista mnogo onih koji su zadužili Banju Luku i ne razumijem razloge zbog kojih se to priznanje ne dodjeljuje“, kazao je Radišić.

I predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić saglasan je da u Banjoj Luci ima pojedinaca koji bi trebali dobiti najveće gradsko priznanje.

"Šteta je da se ono ne dodjeljuje, možda bi trebalo mijenjati procedure vezane za dodjelu Ključa Grada, kako bi oni koji to zaslužuju bili i nosioci najvećih gradskih priznanja“, kazao je Radojičić.

Sa ovim stavom je saglasan i bivši potpredsjednik RS Ivan Tomljenović, koji kaže da je "žalosno da strukture vlasti u Banjoj Luci ne žele ili neće da među svojim sugrađanima prepoznaju ljude koji su ovaj grad svojim radom afirmisali i zadužili i da im se kroz dodjelu ključa grada oduže“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: