Skladišta oružja
44

Američki avioni napali dvije lokacije "povezane s Iranom" u Siriji

D. Be.
Lloyd Austin, ministar odbrane SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Lloyd Austin, ministar odbrane SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države saopćile su kako su pogodile dva objekta u istočnoj Siriji, tvrdeći da su ih koristile iranske snage i njima pridružene grupe.

Ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su "precizni samoodbrambeni napadi" izvedeni kako bi se zaštitilo američko osoblje u Iraku i Siriji, te da su bili odgovor na nedavne napade militantnih skupina koje podržava Iran.

"Ovi napadi protiv američkih snaga koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju prestati. Iran želi sakriti svoju ruku i zanijekati svoju ulogu u tim napadima na naše snage. Nećemo im dopustiti", rekao je, dodajući da će poduzeti daljnje mjere ako napadi od strane "iranskih opunomoćenika" protiv američkih snaga nastavljaju se.

Američki udari bili su "odvojeni i različiti od tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa i ne predstavljaju promjenu u našem pristupu", dodao je Austin, pozivajući se na akcije koje bi eskalirale u širi sukob.

Američki napadi su se dogodili oko 04:30 po lokalnom vremenu u blizini Abu Kamala, grada na granici s Irakom, a izveli su ih borbeni avioni F-16 koristeći precizno streljivo.

U udarima u Siriji su pogođena skladišta oružja i streljiva koja koriste iranske snage, rekli su dužnosnici, prenosi BBC.

Posljednjih dana u napadima dronovima i raketama na vojne baze u Iraku i Siriji ukupno je povrijeđen 21 američki vojnik, prema izvještaju Pentagonu i svi su zadobili lakše povrede.