vijesti
3

Ambasada SAD-a: Neusvajanje rezolucije ni na koji način ne umanjuje odlučnost da odamo počast žrtvama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasada SAD-a snažno dijeli stavove i osjećaje izražene u jučerašnjem govoru ambasadorice Power u Ujedinjenim nacijama, a takvo je raspoloženje i u američkoj vladi i u međunarodnoj zajednici koje su podjednako pogođene odlukom Rusije da stavi veto na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se obilježava dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici.

Ambasadorica Power kazala je jučer u Vijeću sigurnosti UN-a da "sve dok se poriče istina, ovdje u Vijeću ili u regionu, ne može biti suštinskog pomirenja".

"Kao što je ambasadorica Cormack rekla u jutrošnjoj izjavi medijima prije ispraćaja posmrtnih ostataka, neusvajanje rezolucije ni na koji način ne umanjuje odlučnost Sjedinjenih Američkih Država da odaju počast žrtvama srebreničkog genocida i njihovim porodicama. Američki kongres je upravo to uradio jučer, jednoglasno usvojivši rezoluciju koja potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid, osuđuje one koji ga negiraju i odaje počast žrtvama. Nekoliko saveznih država usvojilo je slične rezolucije u proteklim sedmicama koje pokazuju da mi, u SAD, u potpunosti prihvatamo presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u kojima stoji da je ono što se dogodilo prije dvadeset godina u Srebrenici bio genocid i da, po našem mišljenju, nije učinjeno dovoljno da se on spriječi", stoji u saopštenju Ambasade SAD.