Promo
63

ALPIS: Zaustaviti uništenje domaćih kompanija od strane pojedinaca iz Vlade RS-a i stranih lobija

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) je uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana u utorak 5. marta uputila službene dopise svim relevantnim institucijama i zvaničnicima u Republici Srpskoj, kao i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dopisi su upućeni Ministarstvu finansija Republike Srpske, svim poslaničkim klubovima u Narodnoj skupštini RS Republičkoj upravi za igre na sreću, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, predsjedniku Narodne Skupšine Republike Srpske Nedjeljku Čubriloviću i premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću.

ALPIS je ujedno podnio i službeni zahtjev za sastanak s ministricom finansija Republike Srpske Zorom Vidović, predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović te predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Iz ALPIS-a navode da je povod za obraćanje Prijedlog Zakona o igrama na sreću, kojeg je na nedavno održanoj 10. sjednici bez ikakve prethodne najave, javne rasprave i stručne analize utvrdila i u hitnu proceduru pod sumnjivim okolnostima kao predlagač uputila Vlada Republike Srpske, a koji bi, ako bude usvojen, bez ikakve sumnje doveo do zatvaranja legalnih privatnih priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj, otpuštanja 3.000 radnika i ugrozio bi dodatnih 12.000 radnih mjesta, oštetio budžet Republike Srpske za 60 miliona maraka na godišnjem nivou te doveo do još veće ekspanzije crnog tržišta. Pri tomu se, smatraju u ALPIS-u, ne skriva sumnja kako je Vladin prijedlog Zakona o igrama na sreću kreiran upravo s ciljem da se pogoduje tržištu automata te stranim kompanijama.

"Vlada Republike Srpske je izradila Prijedlog Zakona o igrama na sreću koji privatnim kladionicama oduzima pravo da priređuju elektronske igre, koje čine najveći dio prometa privatnih priređivača i koje su vlastitim sredstvima i znanjima razvili upravo privatni priređivači. Oduzimanjem tih igara privatnim priređivačima i davanjem ekskluziviteta isključivo Lutriji Republike Srpske, jednim potezom se zatvaraju sve privatne kladionice i toga su u Vladi Republike Srpske itekako svjesni. Smiješno je njihovo obrazloženje u zakonu kako se priređivanje elektronskih igara ostavlja samo Lutriji jer nitko od privatnih privrednih društava nije pokazao interes za iste. Privatne kladionice i jesu razvile elektronske igre, uredno ih priređuju godinama i naravno da im je u interesu da ih nastave priređivati. Ovdje se radi o klasičnoj podvali Vlade Republike Srpske s ciljem uništenja domaćih privatnih kladionica i prepuštanja tržišta automatima. Dalje, uvodi se i porez na dobitak, kojeg je direktno osmislila industrija automata, kao dodatno oporezivanje igrača, s ciljem uništenja sportskog klađenja. Porezi su povećani za oko tri puta što ne bi izdržala nijedna industrija na svijetu i sve to jasno pokazuje da se ovdje svjesno ide na uništenje domaćih privatnih priređivača", poručuju iz ALPIS-a.

U dopisu upućenom institucijama i predstavnicima Vlasti Republike Srpske ALPIS poručuje da bi usvajanje ovog zakona izazvalo nesagledive socijalne i ekonomske posljedice po Republiku Srpsku u vidu gašenja legalnih kompanija, otpuštanje radnika, smanjenje prihoda u budžet Republike Srpske, stvaranje monopola automata, narušavanje pravila slobodnog tržišta, odliv kapitala u strane zemlje odakle dolaze vlasnici automata, itd. ALPIS posebno ističe nužnost da se zakon razmatra u redovnoj proceduri, uz izradu stručne analize i javnu raspravu u koju će biti uključene sve zainteresirane strane, kako i nalažu propisi.

"Na poslanicima u Narodnoj skupštini, kao i na svim relevantnim političkim dužnosnicima Republike Srpske velika je politička, ljudska i moralna odgovornost da se u ovom ključnom trenutku reagira na ispravan način. Nažalost, kroz Vladu Republike Srpske svoj put pronašli su strani interesni lobiji koji sada djeluju s ciljem uklanjanja domaće konkurencije i potpunog preuzimanja tržišta. Narodna skupština mora reagirati na način da zaštiti domaće kompanije, radna mjesta i budžet Republike Srpske i ne dopusti da se dogodi jedna od najvećih pljački u povijesti Republike Srpske. Ovakav zakon ne smije biti usvojen. U protivnom, posljednice će biti nesagledive", jasno poručuju iz ALPIS-a.

Uz dopis u kojem se obrazlažu negativni efekti predloženog zakona, stručni tim Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) dostavio je i 21 amandman za predloženi Zakon u kojem su iznijeli svoje viđenje kako bi realan Zakon o igrama na sreću morao izgledati, kako bi svi priređivači na tržištu imali jednak tretman, kojeg im garantira i Ustav.